Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een lijst van veel gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Cursus, locatie en het weer

Hoe is het weer op de vakantielocatie?

Tijdens een vakantieweek in de zomer is het meestal mooi weer. Een kortstondige hevige bui is met oog op de waterstand vaak welkom. Een verregende vakantieweek komt zelden voor, maar wij kunnen natuurlijk onmogelijk het weer voorspellen. Ook in het voor- en najaar zien we vaker de zon dan regen en bij het kajakken word je toch wel nat. Via deze link kun je de gemiddelde weersverwachtingen in Europa bekijken.

Wat is de aankomstdag en wat zijn de vaardagen?

 • De eerste datum op de rekening/bevestiging is de aankomst dag. Met uitzondering van dagcursussen en soms ook bij een weekendcursus wordt er op de aankomst dag niet gevaren. Het tijdstip dat er verzameld wordt staat in de informatie die je bij de bevestiging ontvangt.
 • Is de aankomsttijd ‘s ochtends dan wordt er over het algemeen diezelfde dag ook gevaren.
 • Is de aankomsttijd ‘s middags of in de avond dan wordt die dag het materiaal uitgedeeld maar er wordt nog niet gevaren.
 • Met uitzondering van een rust- of reisdag zijn de andere dagen op de reservering vaardagen. Bij een expeditie of special kan het aantal vaardagen echter afwijken.

Wat is de laatste vaardag en hoe laat stoppen we?

De laatste vaardag is de laatste datum die op de rekening/bevestiging staat. De cursus eindigt meestal rond 16:00 uur. Daarna moet er nog worden omgekleed. Als er terug gereden moet worden naar de verblijfslocatie zijn we daar meestal rond 17:30 uur. Op de laatste vaardag worden de gehuurde materialen schoongemaakt en ingeleverd. Bij de meeste 5- en 6-daagse cursussen stellen we voor om als afsluiting van de week met iedereen uiteten te gaan. Meestal is dit rond 19:30 uur en uiteraard geheel vrijblijvend.

Is er altijd een visser (hulpinstructeur) mee?

Dikwijls wordt een instructeur bijgestaan door een visser (hulpinstructeur) Veel deelnemers vinden dit erg prettig, maar dit is helaas niet een standaard luxe. Ga er in principe vanuit dat er alleen een instructeur voor de groep zal staan. Dan ben je des te blij als er ook een visser aanwezig is.

Is een hele week wildwaterkajakken niet te zwaar?

Soms wordt er wel eens gekscherend gezegd; kajakkers zijn sportieve luie mensen die op een slimme manier de stroming van een rivier gebruiken. Bij wildwaterkajakken heb je geen grote spierballen nodig. Een week wildwatervaren is intensief maar zeer zeker niet te zwaar. Brandingkajakken is conditioneel gezien een stuk pittiger en wordt over het algemeen een stuk zwaarder ervaren dan wildwaterkajakken.

Kan ik niet als visser mee?

Wie bij Europagaai als visser wil meevaren moet de intentie hebben om Europagaai instructeur te willen worden. Dit betekend veel kajakuren op wildwater maar ook veel tijd aan opleidingen en assistentie bij de algemene werkzaamheden. Om te voorkomen dat Europagaai zonder tegenprestatie instructeurs opleidt is er een financiële opleidingsregeling bedacht. Via dit systeem betaald Europagaai voor een productieve medewerker de opleidingskosten en betalen degene die minder of niet productief zijn deze kosten uiteindelijk geheel of gedeeltelijk zelf. Kijk voor meer in en outs over werken bij Europagaai op deze pagina.

Kan ik zelf een instructeur kiezen?

De indeling van groepjes wordt door de instructeurs ter plekke op de cursus bepaald. Je kunt uiteraard een voorkeur aan de instructeurs doorgeven, maar de indeling zal voornamelijk gebaseerd zijn op de meest veilige en qua niveau beste optie. Het is dus niet mogelijk om rechten te ontlenen aan een voorkeur die je door geeft.

Kom ik wel in een groepje met voor mij het juiste niveau?

Bij het boeken online kun je het gewenste niveau aangeven. De instructeurs bepalen aan de hand van de groepssamenstelling ter plekke van de cursus de indeling. Over het algemeen wordt voor niveau I een apart groepje gemaakt. Niveau II en III of niveau III en IV of niveau IV en V kunnen worden samengevoegd als er onvoldoende deelnemers van eenzelfde niveau zijn. Op een cursus niveau IV – V komen alleen vergevorderde kajakkers. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een cursus niveau I – II – III – IV dan bestaat de kans dat er niveaus worden samengevoegd zoals hierboven staat omschreven. Voor de uitgebreide niveau uitleg zie niveaus.

Moet ik kajakervaring hebben om een cursus te doen?

Nee, je hoeft geen kajakervaring te hebben om deel te nemen aan een wildwaterkajakcursus of branding-kajakcursus bij Europagaai. Wij bieden kajakcursussen aan voor beginnende en gevorderde kajakkers. Bij bijna iedere cursus op onze website staat het niveau van de cursus beschreven. Voor de uitgebreide niveau uitleg zie niveaus.

Staat er wel voldoende water om te kajakken?

Sommige rivieren worden juist geschikt voor kajakken als de waterstand wat lager is en andere rivieren hebben juist weer wat meer water nodig. Wij zoeken bij elke locatie de meest geschikte periode uit, maar kunnen natuurlijk niet het weer voorspellen. Een te lage waterstand komt over het algemeen zeer incidenteel voor en is op te lossen door goede alternatieven in de naaste omgeving.

Wat als ik het kajakken niet leuk vindt?

Statistisch gezien is de kans dat je een wildwaterkajakcursus bij Europagaai niet leuk zou vinden zeer klein. Uit onze statistieken onze statistieken blijkt het overgrote deel van de mensen dik tevreden te zijn en we zien ze regelmatig terug op onze cursussen. Desalniettemin zou het voor kunnen komen dat deze sport totaal niets voor jou is. In dat geval proberen we er gezamenlijk toch het beste van te maken en incidenteel zoeken we soms ook samen naar een passend alternatief.

Inschrijven, kosten en verzekering

Kan ik de cursus annuleren of omboeken?

Tot 10 weken voor de eerste activiteiten-/cursusdag die plaats vindt in Europa, kun je binnen 7 dagen na de boekdatum zonder kosten annuleren. Annuleer je na 7 dagen en is het totale boekingsbedrag per persoon hoger dan € 100,-, dan wordt het totaalbedrag zonder eventuele kortingen gehalveerd en onder aftrek van eventuele uitbestede of gemaakte kosten terug gestort. De datum waarop Europagaai de schriftelijke annulering ontvangt geldt als annuleringsdatum. Annuleer je binnen 10 weken voor aanvang van de cursus/activiteit of betreft het een  cursus/activiteit buiten Europa, dan vervalt het recht op terugbetaling.

is in principe niet mogelijk als de andere deelnemers, de instructeur of Europagaai hierdoor gedupeerd worden. Is dit niet het geval dan kan Europagaai mits het in de planning past, onder de hiernavolgende voorwaarden eventueel met een omboeking akkoord gaan.

 • Er kan alleen worden omgeboekt naar een cursus in hetzelfde boekjaar en waarvan vast staat dat de cursus door gaat.
 • Bij een omboeking tot 10 weken voor de aanvangsdatum wordt 10% kosten over het oorspronkelijke factuurbedrag berekend met een minimum van € 20,-.
 • Bij een omboeking tot 8 weken voor aanvangsdatum wordt 25% kosten over het oorspronkelijke factuurbedrag berekend met een minimum van € 50,-.
 • Bij een omboeking binnen 8 weken voor aanvangsdatum wordt 50% kosten over het oorspronkelijke factuurbedrag berekend met een minimum van € 100,-.
 • Het overdragen van korting(en) kan alleen als deze voor zowel de geboekte als omgeboekte cursus van toepassing was/is.
 • Bij een prijsverhogend verschil is er een bijbetaling en bij een prijs verlagend verschil is er geen terugbetaling.

Kan ik een cursus boeken met een Bongo bon of Pluim?

Ben je in het bezit van een Bongo bon of Pluim en wil je die bij ons inwisselen? Via dit formulier kun je contact met ons opnemen. Wij leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn.

Kan ik een gereserveerde kajak of wetsuit annuleren?

Wie bij een boeking een kajak of wetsuit reserveert kan deze niet annuleren. Gehuurde materialen worden namelijk ingeplant en als er een te kort ontstaat aangevuld. Worden er voor een cursus bijvoorbeeld totaal 8 XXL kajaks en 7 H58 wetsuits gereserveerd maar hebben wij er van elk 6 beschikbaar, dan worden er 2 XXL kajaks en 1 maat H58 wetsuit aangeschaft. Ook hebben gereserveerde materialen invloed op onze transportplanning.

Kan ik met een Bongo of Pluimen cadeaubon bijbetalen en wat anders boeken?

Een Bongobon of Pluim kan bij ons worden ingeleverd. Het bedrag dat wij voor de bon ontvangen wordt in mindering op het totaalbedrag van de cursus gebracht.

Kan ik op het laatste moment nog inschrijven?

Voor de instructeursindeling is het handig als er tijdig wordt ingeschreven.
Sommige cursusweken hebben een uiterste inschrijfdatum. Dit staat dan vermeldt.
Voor de overige cursusweken is last minute inschrijven mogelijk maar je mist dan wel de vroegboekkorting.
Soms wordt een cursus met te weinig inschrijvingen uit het programma verwijderd terwijl die cursus bij tijdig inschrijven misschien door had kunnen gaan!

Krijg ik last minute korting, vroeg-boekkorting, familie korting, groepskorting of korting bij meerdere inschrijvingen?

Europagaai hanteert een vroeg-boekkortingsregeling. Er is dus geen last minute korting mogelijk..
Voor families, groepen en mensen die meerdere kajakcursussen voor zichzelf boeken gelden speciale kortingen.
Deze kortingen zijn te vinden op deze pagina.

Kunnen kinderen inschrijven?

Kinderen vanaf 14 jaar kunnen alleen inschrijven al zij onder begeleiding van een meerderjarig persoon aanwezig zijn. Een begeleidende meerderjarige hoeft niet aan de kajakcursus mee te doen, maar dit zou wel leuker zijn.
Kinderen vanaf 9 jaar kunnen alleen in schrijven na dat wij met de ouders of voogd overleg hebben gehad.

Waar is de huurprijs van een kajak en wetsuit op gebaseerd?

Een deel van de huurprijs is gebaseerd op het gehuurde materiaal ten opzichte van het gemiddelde aantal dagen dat het materiaal gehuurd wordt. Ook de kosten van transport en opslag zitten in de huurprijs doorberekend. Als er bijvoorbeeld een cursusweek is waarvoor 10 wetsuits maat D38 voor nodig is en voor alle andere weken zijn er van maat D38 maar 2 of 3 nodig, dan zorgt dit voor een laag gebruiksgemiddelde.

Waarom liggen de cursusprijzen bij Europagaai iets hoger dan bij de meeste andere Nederlandse bedrijven?

Europagaai staat garant voor kwaliteit en goede service. Op het water varen we met kleine groepjes tot maximaal 6 deelnemers per instructeur en dikwijls een hulpinstructeur, een zogenaamde visser. Grote groepen die als een horde kajakkers achter de instructeur de rivier afvaren vinden wij onverantwoord en het is chaotisch. We komen ze op het water voortdurend tegen, maar niet van Europagaai. Bij ons staat kwaliteit en veiligheid voorop.
Europagaai werkt met Kayaklevel gekwalificeerde instructeurs en heeft medewerking verleend aan de ontwikkeling van het ISO keurmerk voor Adventure Tourism. Wildwaterkajakken met onvoldoende gekwalificeerde instructeurs vinden wij onverantwoord. Lees m.b.t. kwaliteit en veiligheid ook eens deze pagina.

Wat zijn de bijkomende kosten?

Naast de inschrijving voor een cursus met de daarbij aangegeven optionele keuzes, zijn “tenzij anders op je bevestiging staat omschreven” de bijkomende kosten als volgt:
 • reiskosten en de transvers naar de in-/uitstappunten
 • reisverzekering (verplicht) – annuleringsverzekering (advies)
 • camping staangeld (ook voor wie bij ons een tent huurt)
 • proviandkosten wie meedoet met gezamenlijk eten/koken
 • vaarkaartjes (deze zijn op sommige rivieren verplicht)

Welke cursussen zijn geschikt voor kinderen?

Het meest geschikt voor jonge kinderen die voor het eerst meedoen zijn de cursussen in de Franse Pyreneeën, de Tarn en Allier in de Auvergne, het baantje in Hardenberg in Nederland en ook de cursussen in Duitsland, België en Luxemburg.
We zien ook regelmatig families met kinderen op de cursussen in de Franse Alpen en Slovenië. Hoewel het water hier wat kouder is en de stroming van de rivieren meer continu flink door gaat, hebben de meeste kinderen daar geen moeite mee.

Materiaal en wat neem ik mee

Kan ik ook slippers of gympen aan in de kajak?

Op een rotsige rivierbodem zijn stevige waterschoenen nodig. De schoenen moeten stevig aan je voet zitten zodat ze door de sterke stroming van het water niet van je voeten af spoelen. Bij het brandingkajakken zijn schoentjes weliswaar fijner maar niet verplicht. Basketbalschoenen, sluitbare waterschoenen en kajak/raft schoenen zijn prima geschikt. Slippers, lage gymschoentjes en elastieken waterschoentjes zijn niet geschikt.

Raak ik mijn bril of lenzen niet kwijt?

Met een stevig brillenkoord of elastiek voorkom je het wegspoelen van een bril. Dunne elastiekjes zijn echter niet geschikt. Lenzen kunnen uitspoelen! Wij raden aan om daglenzen te dragen.

Waar laat ik mijn geld en waardevolle spullen?

Je bepaalt zelf waar je jouw geld, papieren en waardevolle spullen opbergt en bent hier ook zelf verantwoordelijk voor. Dit is dus niet veel anders als dat je zonder een Europagaai kajakcursus op kampeervakantie gaat.
 • Op de campings waar wij staan zijn geen kluisjes, maar in de periode sinds ons bestaan (1979) is er zelden iets op de camping gestolen.
 • Spullen in de auto opbergen is ook een optie, mits dit goed uit het zicht opgeborgen is.
 • Het meenemen van spullen in een waterdicht zakje in de kajak heeft een risico. De waterdichtheid van het zakje is afhankelijk van hoe het is opgerold en het zakje kan door scherpe stenen lek gaan.

Wat neem ik zelf mee naar een kajakcursus?

 • Brandingkajakken, lees hier bij materiaal de tips over wat mee te nemen naar een brandingkajakcursus of try-out.
 • Wildwaterkajakken, lees hier de tips over wat mee te nemen naar een wildwaterkajakcursus.
 • Eskimoteren, lees hier de tips over wat mee te nemen naar een eskimoteercursus.

Wat is het verschil tussen een kajak en een keuze kajak huren?

Bij kajakhuur bepalen de instructeurs ter plekke op de cursus wie er in welke kajak vaart. Bij een keuze kajak kun je van te voren opgeven welke kajak je wenst. Een overzicht van de kajaks vind je op deze pagina.

Wat voor uitrusting zit er bij een gehuurde kajak?

 • Op wildwater zit bij de kajakhuur inbegrepen: een peddel, zwemvest, spatzeil, helm en waterdicht zakje.
 • In de branding zit bij de kajakhuur inbegrepen: een peddel, zwemvest, helm en indien van toepassing ook een spatzeil.

Welke wetsuit maat heb ik?

Om er zeker van te zijn dat we een juiste maat wetsuit voor je meenemen hebben we je confectiemaat nodig! Maten van onze wetsuits zijn wat krapper dan normale confectiematen. Kies bij twijfel een maatje groter !!!
 • Kindermaten: 146/158 | 159/172 | XS/XXS
 • Dames maten zijn:  36 (S) | 38 (S-M) | 40 (M-L) | 42 (L-XL) | 44 (XL) | 46 (XL-XXL) | 58 (XXL)
 • Mannen maten zijn: 46 (S) | 48 (S-M) | 50 (M-L) | 52 (L-XL) | 54 (XL) | 56 (XL-XXL) | 58 (XXL) | 60 (XXL)

Via tabellen op deze pagina kun je een redelijke schatting maken van jou wetsuitmaat.

Reis, verblijf en maaltijden

Ik heb ter plekke geen auto tot mijn beschikking

Reis je met openbaar vervoer of heb je om een andere reden geen plek in een auto ter plaatse beschikbaar? Geef dat dan aan ons door. Naar de in- en uitstappunten bij de rivier worden de auto’s van de deelnemers ingezet. Wij vervoeren wanneer aangegeven bij de cursus het gehuurde materiaal. Er wordt met zo min mogelijke auto’s gereden. Ter plekke wordt er dus gecarpoold en de deelnemers kunnen onderling de brandstof met elkaar verrekenen

Ik wil carpoolen hoe kom ik in contact met andere deelnemers?

Ben je opzoek naar een carpoolplek of stel je een carpoolplek ter beschikking? Wij kunnen daarin bemiddelen. Je kunt via het contactformulier contact met ons opnemen.

Hoe is het verblijf geregeld?

Het verblijf is niet bij de cursusprijs inbegrepen. Wel is er voldoende plek op de camping gereserveerd. Je kunt natuurlijk ook zelf iets regelen. Op sommige cursussen is er gratis een basiskamp met tafels, banken, groepstent en keuken beschikbaar. Dit staat in de informatie en op je boekingsbevestiging omschreven.

Ik wil liever niet op een camping staan.

Ben je geen fan van kamperen, dan kun je een ander verblijf in de buurt zoeken.
Sommige campings waar wij staan hebben stacaravans, appartementen of huisjes te huur.
Op vrijwel al onze locaties zijn prima verblijfsaccommodaties te vinden.

Is het gezamenlijk koken en eten gratis?

 • Er staat bij de cursus informatie of er een basiskamp aanwezig is of niet. Is er een basiskamp aanwezig dan kun je gezamenlijk koken en eten.
 • Het gebruik van de groepstent met keukenuitrusting is gratis.
 • Je kunt niet in de groepstent overnachten. Hiervoor neem je een eigen kampeermiddel mee of je kunt bij ons een tent huren.
 • Kies je voor gezamenlijk koken en eten dan staat dit voor de aankomst dag en het eerste ontbijt vast. Verder kun je per dag bepalen of je aan het gezamenlijke koken en eten mee doet.
 • Voor het kopen van de boodschappen wordt ter plekke een gezamenlijk geldpotje gemaakt.

Kan aanhang ook met het gezamenlijke koken en eten meedoen?

Medereizigers en aanhang kunnen meestal ook met het gezamenlijke koken en eten meedoen.
Dit moet wel van tevoren na het plaatsen van de boeking aan ons worden doorgegeven.

Kan ik eerder of langer op de camping staan?

Je kunt eerder of langer op de camping staan en je actieve vakantie op die manier verlengen. Laat het ons wel even weten zodat wij daar rekening mee kunnen houden.

Kan ik ook op mezelf de maaltijden verzorgen?

Als je zelf keukenspullen en kookgerei mee brengt kun je uiteraard op jezelf koken.
Het is ook mogelijk om op jezelf uit eten te gaan. De laatste vaardag gaan we meestal met de hele groep uit eten.

Moet ik zelf de camping reserveren?

Je hoeft geen camping te reserveren. Bij het plaatsen van een boeking wordt dit door ons geregeld. De camping is wel voor eigen kosten. Ook voor het aan- en afmeldingen op de camping ben je zelf verantwoordelijk. Medereizigers die niet aan de kajakcursus mee doen is geen enkel probleem maar laat het ons wel even weten.

Wat voor tent kan ik bij Europagaai huren?

Bij het plaatsen van een boeking kun je tenthuur aanvinken. Slaap je met meerdere personen in een tent dan hoef de tenthuur maar bij 1 persoon worden aangevinkt. Je hebt de keuze uit:
 • 2-persoons tent
 • 4-persoons tent
 • 6-persoons tent
De tenthuur is exclusief matje en slaapzak. Deze dien je zelf mee te brengen. Het staangeld voor de camping zit niet bij de huurprijs van de tent inbegrepen.

Wordt er rekening gehouden met vegetariërs en voedselallergie?

Als je een boeking plaatst kun je aangeven of je vegetariër bent of een voedselallergie hebt.
Bij het gezamenlijk koken en eten wordt daar dan rekening mee gehouden.

Europagaai op Instagram

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Aanmelden