Wildwatervakantie met Europagaai in de Julische Alpen in Slovenië

Wildwatervakantie met Europagaai in de Julische Alpen in Slovenië

Voor het derde jaar op rij begaf ik mij half juli richting Slovenië voor een wildwatervakantie met Europagaai. Twee jaar geleden waagde ik mij met mijn vader voor het eerst aan wildwaterkajakken. In mijn jeugd voeren we tijdens vakanties in een Wenonah en maakte verschillende zeekajaktochten. Twee jaar geleden wilde mijn vader en ik het wilde water ook wel eens uitproberen. Na wat rondspeuren, kwamen we op een cursus van Europagaai. Dit beviel zo goed dat ik sindsdien steeds bij ze terugkwam. Hierbij mijn impressie van zo’n kajakweek: een week waarvan ik elke keer weer vind dat hij veel te snel voorbijgaat.

Het kampeerveld

Op de locatie in de buurt van Bovec (Slovenië) verblijven we met alle deelnemers op een speciaal aan de organisatie toegewezen veld op de camping ‘Camp Soča’. Deze camping, die trouwens erg fijne voorzieningen heeft, ligt zelf aan de wonderschone azuurblauwe Soča. Zo maak je bij aankomst direct kennis met deze prachtige en zeer koude (maar dus verfrissende) rivier.

Het ‘Europagaai-veld’ is voorzien van een eigen toilet en overkapping. Deze huisvest een ware ‘veldkeuken’ die we volop gebruiken voor het gezamenlijke koken. Een echte aanrader, het is gezellig en je hoef niet iedere avond zelf te pruttelen met je campinggas. In plaats daarvan kook je met zijn allen, de taken worden verdeeld en je staat gewoon aan een fornuis.

Het dagprogramma

In groepjes, ingedeeld op niveau, vertrekken we iedere ochtend naar een deel van de Soča dat voor die dag op het programma staat. De dag op het water wordt gevuld met oefenen en spelen op het water, hierbij staat veiligheid en plezier steeds centraal. De groepjes zijn klein en iedereen is van vergelijkbaar niveau, iedere keer leer je wat nieuws en zo word je steeds uitgedaagd.

De dag op het water wordt onderbroken door een lunchpauze aan de rivier waarbij je kan genieten van de prachtige omgeving. Aan het eind van de dag kom je voldaan van het water. Dan is er niets gezelliger dan samen koken en tenslotte de dag afsluiten rond het kampvuur.

Even uitrusten op een prachtig strandje tijdens een wildwatervakantie met Europagaai.

Voor ieder niveau

Of je nou nog nooit in een kajak hebt gezeten en dit graag een keer wil proberen, je liefde voor kanovaren en kajakken er zeker is, maar je de ballen verstand hebt van wildwater (zoals ik had), of al veel ervaring hebt, iedereen is welkom. Ik ben nu drie keer mee geweest en heb van dichtbij gezien hoe kajakkers met zeer uiteenlopend niveau zich kunnen vermaken op de Soča en de Koritnica, de twee rivieren waarop gevaren wordt in dit gebied. Dankzij de kennis en het enthousiasme van de instructeurs en de verschillende passages die de Soča biedt, kan jong en oud, beginner en gevorderd, zich vermaken en een heerlijke wildwatervakantie hebben.

Grote dank voor instructeurs Wouter en Elisa voor weer een geweldige week!

Tekst: Linde Lammers, 21 jaar, buitensport- en kajakliefhebber
Foto’s: Elske Westland
Artikel gepubliceerd in: Kanosport Magazine, Watersportverbond

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden