Nieuwsbrief maart 2018

Peddelen of dobberen?

De inschrijvingen voor onze cursussen gaan dit jaar buitengewoon goed. Er wordt vroeg geboekt en sommige cursusvakanties zitten al bijna vol. Zou dit door de vakantiebeurs of de BNN serie Risky Rivers komen? Jammer dat de inschrijvingen voor de locaties Huningue, de Gail en Spanje wat achter blijven, maar wie weet komt het daarmee nog goed.

In het voorjaar gaan we zowel naar de Tarn/Allier als de Bohinjska/Soca. De Tarn/Allier is tevens een instructeursweek, dus wordt het gezellig druk. Met Pasen zijn we in de Ardennen en Eifel maar er is ook een driedaagse cursus bij Remko en Leonie in het Franse Huningue. De cursus Ardennen en Eifel wordt gecombineerd met een bijscholing EHBO & veiligheid voor de instructeurs. Ook hier kun je extra veel gezelligheid verwachten.

Verder vind je in deze nieuwsbrief nog wat nieuwtjes en tips. Veel leesplezier. Team Europagaai  

Europagaai wildwaterexperts, sinds 1979 toonaangevend en gezellig.
– wildwater kajakvakanties en cursussen: www.europagaai.nl
– actieve groepsuitstapjes en schoolreisjes: www.schoorlactief.nl

De Tarn en Allier voor niveau I t/m IV

Van 28 april tot en met 5 mei gaan we naar de Tarn en Allier in Frankrijk. De cursus heeft 6 vaardagen en een rust-/reisdag. We zijn dan niet al te ver weg van de bovenloop van deze rivieren en kunnen zodoende ook de gevorderder kajakkers spektakel bieden. Net als voorgaande jaren is deze voorjaarscursus gecombineerd met een Europagaai trainingsweek voor de instructeurs. De groepstent met keukenuitrusting is mee en het wordt zeker weer een gezellig sportieve en leerzame voorjaarsweek.

Huningue wildwaterbaan

Huningue 29 maart t/m 1 april – Net over de Duitse grens in Frankrijk ligt een van de mooiste wildwaterbaantjes “Huningue”. Een erg leuke afwisseling voor als je al eens op de wildwaterbaan in Sault Brenaz of Saint Pierre de Bouff hebt gekajakt. Huningue is volgens ons zelfs nog iets sensationeler.

Europagaai instructeur Remko woont met zijn gezin in het Duitse Kleines Wiesental vlak bij Huningue. Op de kampeerboerderij van Remko en Leonie kun je overnachten met maaltijdverzorging. Deze cursus kan alleen geboekt worden als je een eigen kajak meeneemt of zelf vervoer hebt geregeld bij eventuele kajakhuur.  

Ardennen Eifel weekend

Ardennen Eifel 29 maart t/m 1 april – Afhankelijk van de waterstand kiezen we de meest gunstigste locatie om te kajakken. We zullen dan ook een groepshuis zoeken voor een warm verblijf en de overnachtingen. De exacte locatie krijg je daarom pas op het laatste moment door.

Tijdens deze cursus zijn er ook veel Europagaai medewerkers aanwezig voor deelname aan onze interne bijscholing EHBO met veiligheidstraining voor instructeurs. Uiteraard zorgen we ervoor dat je daar op de cursus alleen de voordelen van ondervindt en er geen last van hebt. ‘s Avonds wordt het samen met de instructeurs vast en zeker super gezellig!

Bohinjska Soca in Slovenië

Van 28 april t/m 5 mei is Europagaai ook in Slovenië te vinden. We varen dan op de Bohinjska en de Soca. Een geweldige combinatie die niet in je kajak wensenlijstje mag ontbreken. Doordat er gelijktijdig op de Tarn/Allier een instructeursweek is, zal het op deze cursus in Slovenië een stuk rustiger zijn. Desalniettemin hebben we twee topinstructeurs voor deze locatie gereserveerd en ga je een geweldige voorjaarsweek beleven.  

Wat doe je tegen de kou?

Kruip je in het vroege voorjaar in de kajak, dan is het verstandig om rekening te houden met eventueel fris weer. De afgelopen jaren hebben we telkens mazzel gehad en was het relatief warm. Misschien dat dit door de opwarming van de aarde een trend wordt, maar toch is het verstandig om even stil te staan bij eventueel wat kouder weer.  

  • Goede warme onderkleding als eerste laag is bij kouder weer een must. Er zijn warmte T-shirts met lange mouwen en warmtebroeken met langen pijpen verkrijgbaar. Ook zijn er warmtesokken en is er een warmte bivakmuts van dezelfde stof in de handel. Deze laatste is geen must maar kan wel comfortabel zijn.
  • Een droogpak of droogbroek met dry top zijn het meest ideaal. Als je die meeneemt kun je over je warmteondergoed ook een dunne fleecebroek en fleecetop dragen. Mmm.
  • Kies je voor een wetsuit dan neem je voor daaronder warmte ondergoed mee. Over het wetsuitjasje kun je eventueel nog een dunne windstopper dragen

In de kanowinkels zijn allerlei soorten kanomoffen, handschoenen en hoofd caps te koop. De een vindt ze lekker zitten en de ander kan er niet mee overweg. Het is raadzaam om het eerst uit te proberen voordat je iets koopt. Een paar simpele en goedkope alternatieven zijn:

  • Vaseline; dit kun je op de nog onbedekte huid aan de buitenkant van je handen en je gezicht smeren. Het koude water loopt dan sneller van de huid en trekt niet in de poriën.
  • Huishandhandschoenen; erg praktisch om de ergste kou tegen te houden. Zorg dan wel dat ze goed passen en niet al te strak zitten

Wat gebeurt er op het strand?

De veranderingen door het project Kust op Kracht heeft heel wat teweeg gebracht. Met de komst van de lagune bij Camperduin en het verbreden van het strand en de duinen tussen Hargen aan Zee en Petten, moest het sportpaviljoen van Europagaai verplaatst worden. Na een paar jaar van onzekerheid hebben de verschillende betrokken instanties eindelijk ingestemd met een plekje op het Noordelijke strand van Camperduin.

Ondanks dat dit zeer brede strand de titel gegarandeerd veiligheidsstrand heeft gekregen, is er afgelopen winter dermate veel zand weggeslagen dat er in maart zandsuppletie noodzakelijk is. De funderingspalen onder ons nieuwe sportpaviljoen stonden in plaats van 3 meter nog maar 0,75 meter in het zand. Door de afspraak dat het gegarandeerde veiligheidsstrand minimaal 50 meter vanaf de gemiddelde vloedlijn moet liggen, is ons verzekerd dat het strand precies op het kritieke moment opnieuw opgespoten wordt. Dit keer lijkt dat net op het nippertje goed te gaan, maar bij een volgende keer hopen we toch echt dat dit iets eerder gebeurt.  

www.actiefmetbeeld.nl van Hans Westrik heeft een geweldig mooi filmpje on line staan waarin het project kust op kracht in sneltreinvaart schitterend gevisualiseerd wordt.  

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden