Kanoën

Wat is het verschil tussen kanoën en kajakken?

Wildwater kanoën in een kajak?

In de volksmond is kanoën een algemeen begrip. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een kano en een kajak. Hetzelfde geld voor roeien en peddelen. Ooit werd daar door iemand op een cursus zelfs het vreemde woord “spanen” voor gebruikt. Hoe het precies in elkaar zit kun je op deze blogpagina lezen. Voor zo ver het de cursussen bij Europagaai betreft zijn alle cursussen gericht op het kajakken en peddelen en niet op het kanovaren of roeien.

Zijn wildwaterkajakken en kanoën de leukste watersporten?

Kanotochten en kajaktochten

Hoewel er ook specifieke wildwaterkano’s bestaan, heeft kanoën over het algemeen betrekking op het maken van een kanotocht op vlakwater. Men verplaatst zich simpelweg van A naar B om een mooie kanotocht te ervaren.

Het kajakken heeft wat meer disciplines. Naast kajaktochten op vlakwater wordt ook het kajakken op wildwater en op de zee of in de branding veelvuldig als sport beoefend. Bij het zeekajakken spreekt men net als bij kanotochten meestal over het maken van een tocht. Bij het wildwaterkajakken ligt dit weer iets anders: de onvoorspelbaarheid van een wildwaterrivier maakt dat de waterloop meestal in trajecten wordt opgedeeld. Men spreekt dan over het bevaren van een traject of een passage in het traject. Ook nodigt het wilde water wat meer uit tot spelenvaren op de stroming, goven en in de walsen. Dit verschil is ook duidelijk te zien bij zeekajakken en kajakken in de branding.

Een instructeur geeft les tijdens een cursus kanoën/kajakken van Europagaai.

Kajakken bij Europagaai

Bij Europagaai varen we doorgaans niet al te lange trajecten en besteden we veel tijd aan het oefenen en spelen. Anders dan bij kanotochten spreken wij dan ook over het varen van een traject van de rivier. Naast een gestaagde instroom van beginnende kajakkers ziet Europagaai ruim de helft van de klanten op een of meer vervolgcursussen terug. Er ontstaan vriendschappen en groepjes. Zo’n 20 procent is vaste klant. Met ruim 40 jaar ervaring zijn de Europagaai instructeurs pioniers van het eerste uur. Zij zijn inmiddels uitgegroeid tot de hedendaagse wildwaterexperts en trendsetters. Dat veel kajakkers en ander organisaties onze expertise, kennis, uitdrukkingen en benamingen overnemen is positief. Dit verhoogt de algehele kwaliteit en veiligheid en dit zien wij dan ook als een grote eer.

Kanocursussen en kajakcursussen

Oefening baart kunst! Dit gezegde geeft eigenlijk al aan dat het veelvuldig oefenen bij ieder leerproces belangrijk is. Dat de moeilijkheidsgraad bij kajakcursussen op wild water wat hoger is dan bij kanocursussen op vlak water is niet zo vreemd. Naast de hevige invloed van de stroming, loeren er op wild water ook de gevaren van rotsen, bomen en andere obstakels. Je leert om met al deze gevaren goed en veilig om te gaan. Hier zijn echter heel wat meer cursussen voor nodig dan kanocursussen voor een kanotocht op vlak water.

Belgische kajakkers en Nederlandse kanoërs

Op de vakantiebeurs horen we met regelmaat “oh wildwater kanoën wat leuk, dat heb ik al eens gedaan”. Onze suggestie aan Nederlanders: “in België op de Ourthe of Frankrijk op de Ardèche?” blijkt dan in 80% van de gevallen te kloppen. Onze zuiderburen hebben er een iets andere kijk op. Die antwoorden meestal op dezelfde suggestie: “allez nee hoor, dat is toch niet wild”. Dit verschil van inzicht is niet zo vreemd. In Nederland stromen anders dan in België nu eenmaal alleen vlakwaterrivieren.

Tijdens een cursus kanoën/kajakken is er genoeg tijd om lol te maken.

De eerste cursus

Op een eerste cursus worden niet alleen de basistechnieken aangeleerd, maar ook de benamingen van de materialen uitgelegd. Daarbij wordt meteen al duidelijk dat het een kajakcursus betreft en dat we dus niet gaan kanoën of roeien. De meest ideale locatie om met wildwaterkajakken te beginnen zijn de Franse Pyreneeën. Uiteraard zijn de meeste cursussen in de België, Nederland, Luxemburg en Duitsland ook geschikt, maar hier tref je over het algemeen rivieren met een iets ander karakter. Als beginnend kajakker kun je ook in Slovenië of de Franse Alpen terecht. Deze locaties zijn echter een stuk pittiger en de watertemperatuur is flink wat kouder. Men heeft het er vrijwel altijd erg naar de zin. Toch zien we deze mensen bij een vervolgcursus vaak terug in de Franse Pyreneeën. Want dit is de beste locatie om de technieken goed onder de knie te krijgen.

Het complete overzicht van onze wildwaterkajakcursussen vind je op deze pagina van onze website. Twijfel je of een cursus wel bij jou past? Europagaai wil je graag advies geven. Zie hier het contactformulier.

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden