Kajakuitrusting

Wildwaterkajakuitrusting

De kajakuitrusting

Als je naar onze cursussen eigen materiaal meeneemt, ben je zelf verantwoordelijk voor de geschiktheid en de staat waarin het materiaal verkeert. Als een instructeur de kajakuitrusting niet geschikt vindt voor het soort of niveau wildwater waar op gevaren wordt, dan kun je (ter plekke) een kajak huren mits er een beschikbaar is.


Wildwater kajakuitrusting

Een wildwaterkajak moet in de voor- en achterpunt voldoende drijfvermogen (luchtzakken) hebben, zodat de boot als die volgelopen is met de kuiprand boven water blijft drijven.

Aan de voor- en achterpunt moet een stevige greep of grijplus zitten.

Peddel

Een peddel mag geen scherpe randen of uitstekende onderdelen aan de bladen hebben.

Spatzeil

Een spatzeil moet altijd voorzien zijn van een goede grijplus waarmee je het zeiltje kan lostrekken.

Zwemvest

Een zwemvest moet stevig zijn en goed passen. Het vest mag niet scheuren of van je lichaam afglijden als je aan de schouderbanden wordt opgetild. Als je een sleeplijn aan je vest hebt, moet er een deugdelijke panieksluiting zijn.

Helm

Een helm moet CE gekeurd zijn en goed op je hoofd passen.

Wetsuit

Een wetsuit dient niet alleen tegen de kou van het water, maar beschermt ook tegen het stoten tijdens een zwempartij en is erg nuttig als er passages beveiligd moet worden.

Neopreen schoenen

Stevig schoeisel is zeer belangrijk en moeten goed vast aan de voeten zitten. Tijdens een cursus moet er vaak over onbegaanbare oevers en rivierbeddingen worden gelopen en ook bij een zwempartij kunnen goede schoenen bescherming bieden..

Waterdichte zak of tonnetje

Voor een lunchpakket en andere spulletjes kun je het best zelf een waterdichte zak of tonnetje meebrengen. Onze waterdichte tonnen blijken vaak niet in de kleinere bootjes te passen.

Werplijn / River-knife / EHBO set / Deelbare peddel

Al deze zaken horen tot de standaard uitrusting van onze instructeurs. Heb je zelf het een en ander in je uitrusting, breng dat dan gerust mee.


Freestylekajak kajakuitrusting

Een freestylekajak moet in de achterpunt zoveel mogelijk drijfvermogen (luchtzakken of schuimblokken) hebben en als er ruimte is ook in de voorpunt.

Freestyle tip

Zorg er voor dat je de juiste boot hebt voor het niveau van de cursus, het niveau van het wildwater en het niveau van je eigen vaardigheid. Een klein freestylebootje kan op pittig water al snel ongeschikt blijken te zijn. Als je een freestylebootje met de grootste moeite in de stroomversnellingen recht moet houden, heb je geen tijd om iets bij te leren. Ben je de gelukkige eigenaar van een freestylekajak en een wildwaterkajak, dan is het raadzaam om bij twijfel beide bootjes mee te nemen.

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden