Wildwaterkajakken in Hardenberg

Zaterdag 31 oktober, eindelijk weer eens in een wildwaterkajak. Eigenlijk hadden we weer naar Slovenië willen gaan, waar we afgelopen zomer op de rivier de Soča gevaren hebben. Maar vanwege corona werd het de wildwaterbaan in het Nederlandse Hardenberg.

Wildwaterkajakken in Hardenberg

In het programma van Europagaai wordt deze wildwaterbaan aangeprezen als een uitstekende gelegenheid om op laagdrempelige wijze kennis te maken met het wildwaterkajakken. Voor ons was het een mogelijkheid om toch een paar uur in een kajak te kunnen varen en te kunnen oefenen in stromend water met wat hindernissen.

We ontmoetten de groep op het parkeerterrein naast de brandweerkazerne in Hardenberg. Daar startte onze instructeur Hans met een korte kennismaking en het uitdelen van de benodigde spullen: wetsuit met jasje, reddingsvest, helm en uiteraard een kajak met peddel. Daarna omkleden en de kajak afstellen op onze lichaamslengte. De echte kajaksfeer begon al aardig toe te slaan.

We waren met vier cursisten: mijn vriendin Carin en ik, die al wat langer varen, mijn broer Peter en de voor ons tot dan toe onbekende Victor, beide echte beginners. Hans stelde voor dat hij met de beginners de eerste beginselen van het wildwatervaren zou doornemen en dat Carin en ik ondertussen zelfstandig de baan zouden verkennen. Hans was op de hoogte van onze vaardigheden en vond dat wij dat wel moesten kunnen. Iedereen vond het een prima idee.

De kajaks ligeen klaar op de parkeerplaats bij de wildwaterbaan in Hardenberg. Tijd om te gaan wildwaterkajakken in Hardenberg!

Baan verkennen

En zo sjouwden Carin en ik onze kajaks naar het begin van de baan en bekeken onderwijl hoe de baan er uit zag. Het is een redelijk smalle baan, afgetakt van de rivier de Vecht, in een groene omgeving. Obstakels in het water maken diverse brede en smalle keerwaters en er is een golf en een walsje. Na het instappen was het toch even wennen. Dat kwam omdat het voor ons een nieuwe ervaring was om zonder instructeur een stukje wildwater te varen. Na een paar minuten begon het bootgevoel een beetje terug te komen. Het was hartstikke leuk.

Na onze eerste afvaart sloten we aan bij de andere die bij het eindpunt met hun eerste oefeningen waren begonnen. Zoals we dat van de instructeurs van Europagaai kennen, kon Hans de twee beginners intensief begeleiden en ons tegelijkertijd voldoende uitdagen met opdrachten om onze techniek te verbeteren. Voor we het wisten waren we weer intensief bezig met keerwaters in en uitvaren, opkanten en binnenkant boog slagen oefenen, zoals we op de Soča gewend waren. Ook Peter en Victor maakten snel vorderingen op het water.

Wildwaterkajakken in Hardenberg. Een leuk en sportiefuitje in Hardenberg.

Surfen tot vermoeidheid toeslaat

Na de lunchpauze zijn we een paar keer met z’n alle de baan afgegaan. Er was inmiddels een lage herfstzon doorgebroken die de baan in een prachtig zilver licht zette. We probeerden om de beurt te surfen in de wals en zoveel mogelijk keerwatertjes te pakken tot de vermoeidheid begon toe te slaan.

De middag werd afgerond met een korte evaluatie op het water. Peter had genoten van de sportieve ervaring, Carin vond de middag leerzaam en de baan eigenlijk helemaal niet zo simpel en Victor had wel oren naar een echt wildwatervakantie. En voor mij was het een hele leuke ervaring om mijn broer te zien genieten van zijn eerste kajakavontuur!

Tekst: Rien
Artikel gepubliceerd in: Kanosport Magazine, Watersportverbond

Informatie over onze wildwaterkajakcursussen in Hardenberg vind je hier.

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden