Unieke wildwaterkajak expeditie in de Himalaya in Nepal

Unieke wildwaterkajak expeditie in de Himalaya in Nepal

Nepal staat bij veel wildwater kajakkers hoog op het lijstje als bestemming. En niet voor niets. Tientallen rivieren stromen hier vanaf het dak van de wereld naar de Indiase Terrai. Dit zorgt voor genoeg hoogteverschil, gecombineerd met een hoog volume aan water is er veel te beleven. Anders dan in Europa kun je hier met gemak meer dan vijf dagen op een rivier zitten. En dat is een ervaring op zich. In plaats van deze bestemming ‘af te vinken’. Blijf ik terug keren op de Himalayabeekjes. Hier volgen zes redenen waarom ik wederom op het punt sta een vliegticket te boeken.

De rivieren

Water onder je boot, druk achter je peddel. Sommige houden meer van technische slootjes, maar er zijn weinig mensen die geen brede grijns krijgen van het surfen van een drie meter hoge staande golf. Het volumewater maakt de passages vaak indrukwekkender, maar de funfactor is hoog. Bovendien is het niet alleen volume, de Balephi Khola is de mooiste boulder garden die ik gevaren heb, en momenteel kijk ik uit naar een expeditie op de Thule Beri, speelparadijs met mooie dropjes in de ‘Golden Canyon’.

Kajakken tijdens de wildwaterkajak expeditie.

Multidays

Je vaardagen eindigen door aan te meren op een zandstrand en hier je tarpje op te zetten voor de nacht is ultiem. Een biertje bij het kampvuur en slapen onder een heldere sterrenhemel om de volgende dag verder te varen op de rivier. En dit zes dagen achter elkaar. Dit is niet te vergelijken met het eindigen op een parkeerplaats, de andere auto’s op te halen en vervolgens terug te rijden naar je vaste camping. Op een multiday vergeet je echt wat er nog in je mailbox staat en ben je alleen met de mensen om je heen, op dat strandje op die ene rivier in Nepal.

Rafts gaan mee op de wildwaterkajak expeditie in Nepal.

Nepali’s

Ze lachen. Altijd. En als er iets is waarom ze zich zorgen moeten maken, kont het wel goed. Dit bergvolk heeft een veerkracht waar van ik nog veel kan leren en een humor nog droger dan die van mij. Het kan even duren tot je door hebt dat ze je voor de gek houden, maar het is immer goed bedoeld. Een van de Nepali’s begint spontaan te zingen. De rest valt snel bij met geïmproviseerde drums of een dans. Op dit gebied geen verlegenheid!

Bergen

Het dak van de wereld, dat is een bezoekje waar. Naast kajakken, ben ik meermaals de bergen in getrokken om mijn rugzakje over passen van 5000+ meter te slepen. De uitzichten zijn elke zuurstofloze stap 10x waard, dus een combi maken van je kajaktrip naar Nepal is een grote aanrader.  

Eten

‘Dhal Bat Power, 24 Hour’ is een bekende leus. Rijst en linzen, geserveerd met een groenteprutje en heerlijk gekruid vlees is wat de Nepalezen tweemaal daags eten. Ik doe graag met ze mee. Voor wie niet zo van rijst houdt, tijdens onze multidays wordt het eten picobello verzorgd en kun je het zo gek niet bedenken: lasagne, chocoladetaart, niks is te gek voor een Nepalees op een zandstrand.

Groepsexpeditie

Deze ervaring is beter wanneer gedeeld met een leuke groep mensen. Ook dit jaar staat Nepal weer op het programma van Europagaai. We varen de Bhote Kosi, Balephi en de Tamur. Om bij de Tamur te komen, wandelen we drie dagen en hebben we uitzicht op de Mount Everest. 

Ben je benieuwd naar de kajakexpedities die we in Nepal aanbieden? Surf dan naar deze pagina.

Tekst: Vera Knook, Europagaai instructrice & Nepal expeditie guide
Artikel gepubliceerd in: Kanosport Magazine, Watersportverbond

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden