Martina: Wedstrijdvaren in China

Begin December nam ik de uitnodiging om 10 dagen wildwater te varen op de Salween rivier van de Chinese Canoe Federatie in ontvangst. Met een snel aanvraag visum sta ik een week later op het vliegveld in Kunming, Klaar voor een reeks wedstrijden in de Yunnan provincie samen net 30 andere internationale topatleten.

De Salween rivier begint in de hooglanden van Tibet en stroomt 1700 mijl door westelijk China en Birma voordat hij de Andamanse zee bereikt. Het is de langste onaangetaste rivier in Zuidoost-Azie en levert water aan 10 miljoen mensen!  De Salween, ook bekend als de Nù Jiāng-rivier, heeft talloze wildwater passages van wereldklasse!

Na een paar trainings dagen op de slalombaan in Miyi, om te wennen aan de boten waarin de wedstrijden gevaren zou worden, reisde we af naar Tiger Jump Gorge. Hier wordt de gehele Salween Rivier door een kloof geperst wat een indrukwekkend en krachtige passage creëert. Alle atlete moeste de wedstrijd in dezelfde model kajaks varen. De passages waren uitdagend, maar de down river sprint/ tour kajak achtige kajaks maakte het nog eens een tikje spannender! De boten waren erg moeilijk in controle te houden en een paar zwempartijen lieten zien dat je deze wedstrijd en de passage niet moest onderschatten.

Winnaars eerste wedstrijddag

Aan het eind van de dag had Vojta Zapletal uit Tsjechië de snelste vaartijd en won de K1 mannen categorie, Yannic Lemmen uit Duitsland eindigde 2de en Spaanse Slalom specialist Telmo Olazabal won de bronze ICF medaille.  De dames top 3 was gewonnen door Martina Wegman, gevolgd door Spaanse Julia Chuchi Vila en Sara Seprenyi uit Hongarije. In de C1 category lieten de Chinese zien dat lokale kennis cruciaal was, met Teng Zhiqiang als kampioen en in de dames C1 klasse Chen Shi, beide met een zeer indrukwekkende run!

Down river classic wedstrijd

De volgende wedstrijd was de down river classic wedstrijd. Het lange-afstandsevenement evenement begon in een mass start style en eindigde 18 km later onder juichend toezicht ven menigte in het centrum van Nujiang. In de k1 mannen was het een spannende strijd tussen wereld kampioen Necj Znidarcic en de lokale hoop Zhu Haoran, waarbij de Chinese ster net de overwinning behaalde! In het K1 dames evenement was het Mathilde Serena Rosa die haar talent liet zien, waarbij ze het Chinese duo Ren Ye en Yan Jiahua versloeg. 

China blijft mij verbazen! Verbazingwekkende natuur, enorme bevolkingsdruk en tonnen kapitaal allemaal op een plek. Sinds mijn laatste reis in 2017 is de Yunnan provincie enorm ontwikkeld! Waar in 2015 afval nog overal op straat lag en de dorpen erg primitief leefde, waren er nu hipster cafetjes, bakkerij en patisserie. Ook zie je overal op straat nu elektrische scooters, recycle afvalbakken en compostable koffiebekertjes. De economie en structuur van China blijft me verbazen op een steeds meer positieve manier.

Tekst: Europagaai instructrice Martina
Artikel gepubliceerd in: Kanosport Magazine, Watersportverbond

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden