Voorjaar in Zuid-Frankrijk

Kajakken en kanovaren met Europagaai in het voorjaar in Zuid-Frankrijk.

Europagaai organiseert jaarlijks diverse kajakvakanties, waaronder deze in Zuid-Frankrijk. Querine deelt haar ervaringen van een week wildwater kajakken met een grote groep kajakkers inclusief instructeurs. Er wordt gepeddeld in zowel de Cevennen als de Auvergne. De week wordt opgedeeld zodat er voor ieder niveau kajakker een geschikte groep is. Dit maakt de week interessant en leerzaam, maar bovenal wordt er genoten van de prachtige Franse omgeving.

We rijden over smalle bergweggetjes, komen door pittoreske dorpjes en smalle tunneltjes die uit de bergwand zijn gehakt. We vangen af en toe een glimp op van de rivier. Kalm kabbelend water met af en toe een leuke stroomversnelling. We zijn in de Cevennen bij de rivier de Tarn.

Voorjaar in Zuid-Frankrijk! Een groep kajakkers krijgt kajakles bij Europagaai.

De Tarn

De Cevennen is een populair gebied onder vakantiegangers en zeker in de zomer is het er overweldigend druk. Wie liever de drukte vermijdt, moet in het voorjaar die kant op. Het water van de Tarn staat een stuk hoger en naast een enkele sit-on top kanoër kom je niemand tegen. De natuur staat in volle bloei en wanneer de zon schijnt, voelt het aan als midden zomer.   De Tarn stroomt door een hoge kloof, George du Tarn. De bovenloop van de Tarn is steil en heeft veel verval. Hoe verder je naar beneden komt hoe breder de rivier wordt en hoe meer deze afvlakt. De Tarn heeft een ‘pool drop’ karakter. Mooie stroomversnellingen worden afgewisseld met vlakke stukken rivier. Het is een goede training voor de armspieren en je hebt voldoende tijd om van de omgeving te genieten. De stroomversnellingen zijn uitdagen en je kunt het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt.

We zijn deze week met een grote groep kajakkers. Een aantal instructeurs zondert zich af en vermaakt zich op de bovenloop. Z’n veertien kajakkende vakantiegangers worden door de andere instructeurs meegenomen en varen de voor hen geschikte trajecten. De eerste dag varen we door het mooiste gedeelte van de George du Tarn. Hoge steile wanden reizen op uit het water. Hoog in de lucht zweven grote gieren. Het regent, dit maakt het geheel nog sprookjesachtiger. Langs dit gedeelte van de rivier loopt geen weg. We zijn helemaal alleen en als we stil zijn, is het stromende water het enige wat we horen.   Na drie dagen varen, verplaatsen we ons naar de Auvergne. Een rit van drie á vier uur. Weer rijden we over smalle weggetjes en door piepkleine dorpjes. Zo nu en dan worden we door een boer in overall en kaplaarzen vriendelijk begroet. We rijden over hoge plateau’s waar het uitzicht verrijkt en ontzettend mooi is. Onze bestemming is de rivier de Allier.

De Allier

De Allier is qua karakter redelijk gelijk aan de Tarn. De stroomversnellingen zijn iets pittiger en het water is vanwege het zwarte gesteente in het gebied een stuk donkerder. De passages zijn net als op de Tarn ‘pool drop’ en je hebt dus voldoende tijd om even op adem te komen. Ook hier zijn hoge kloven en is het heerlijk stil. Dat hier verder bijna niemand komt, is goed te zien wanneer we aan de rivierkant lunchen en er ineens een otter uit het water opduikt. Hij blijft nog even voor ons neus rondzwemmen voordat hij weer onderwater duikt.

Op de laatste vaardag, varen we de zomerkloof. Een mooi stuk wildwater dat behoorlijk wat pittiger is dan wat de voorafgaande dagen hebben gevaren. De meeste deelnemers zijn die ochtend gespannen maar kunnen niet wachten om het water op te gaan. We stappen in bij de camping waar we verblijven en na een klein stuk vlakwatervaren komt de eerste stroomversnelling inzicht.

Met zijn alle surfen in een golfje tijdens de Europagaai kajakvakantie in het voorjaar in Zuid-Frankrijk.

De golven zijn een stuk hoger en het water stroomt een stuk sneller. De lessen en oefeningen van de afgelopen week komen nu goed van pas. Het is belangrijk dat de juiste vaarlijnen worden aangehouden en dat er stevige peddelslagen worden gemaakt. Na iedere stroomversnelling is het water vlak of stroomt het rustig. Even uitrusten en op naar de volgende passage.   ’S Avonds schuiven we blij en voldaan aan in het enige restaurantje van het piepkleine dorpje waar we verblijven. We sluiten een mooie en gezellig week af met een echte Franse maaltijd alvorens iedereen zijn eigen weg gaat.

Ben je benieuwd naar de kajakcursussen die we op de Tarn & Allier aanbieden? Surf dan naar deze pagina.

Tekst: Europagaai instructrice Querine
Artikel gepubliceerd in: Kanosport Magazine, Watersportverbond

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden