Freestylekajakmove de loop

Deze dame doet een loop in een freestylekajak.

De loop (je spreekt het uit als loep) is een erg populaire freestylekajakmove. We gaan terug in de tijd, toen de kajaks nog lang, plat en puntig waren. Het principe was simpel; in een wals of golf de voorpunt van je kajak in het water prikken en zo proberen de achterpunt van je kajak verticaal uit het water te laten steken. De kick was om met je kajak zo hoog mogelijk uit het water te komen. Zeker in een kajak van 4 meter lang was dat een sensatie. Deze loop noemen we tegenwoordig een ender. Je kreeg hier vroeger in freestylekajak wedstrijden punten voor. Vandaag de dag is deze uit het scoresysteem verdwenen.

De ouderwetse loop. Dit wordt tegenwoordig een ender genoemd.

De loop van nu

De loop is naar mate de kajaks kleiner werden doorontwikkeld. De move wordt over het algemeen in een freestylekajak gemaakt maar kan ook in een creek kajak worden uitgevoerd. Je start met een ender, vanuit daar maak je een salto met je kajak. Ook hierbij is het de kick om zo hoog mogelijk uit het water te komen. Wanneer je met je hele lichaam en kajak uit het water bent als je op zijn kop hangt, is dit een air loop.

Hoe maak je een (air)loop

1. Set-up

De set-up is erg belangrijk. Om je loop goed in te zetten wil je boven op het schuim van een wals liggen. Vanaf daar bepaal je waar je de voorpunt van je kajak in het water prikt. Deze plek kan bij iedere wals net even anders zijn. Over het algemeen is de juiste plek; de plek waar het gladde vallende water en het schuim van de wals bij elkaar komen.

Freestylekajakmove loop set-up.
Freestylekajakmove loop punt in het water.

2. Ender

Wanneer je van het schuim van de wals naar beneden glijd, kan je je kajak met je peddel in de goede richting sturen. Je wilt je voorpunt zo recht mogelijk in het water prikken. Wanneer je bij de juiste plek bent aangekomen, prik je je voorpunt in het water door je bovenlichaam naar voren te verplaatsen en je voeten het water in te prikken.

Freestylekajakmove loop in de lucht.
Freestylekajakmove loop airtime

3. Air time

Je voelt dat je voorpunt door het stromende water naar achter wordt gedrukt. Beweeg je armen, peddel en lichaam in de richting waar je naar toe wilt. Om hoger uit het water te komen wil je naar boven en om de loop rond te maken naar voren. Gebruik je benen ook actief. Door een beetje in je kajak te gaan staan kan je meer kracht zetten en kom je nog wat hoger.

Freestylekajakmove loop landing inzetten.
Freestylekajakmove loop landing.

4. Landing

Je blijft met je lichaam, armen en peddel de route van de salto volgen. Wanneer je ondersteboven hangt is het tijd om de landing in te zetten. Gooi je lichaam, armen en peddel naar je achterdek. Dit zorgt ervoor dat je kajak verder draait. Om de landing mooi af te maken ga je zo snel mogelijk weer rechtop in je kajak zitten. Je kan je peddel gebruiken om je balans terug te vinden.

We hopen dat deze tips je wat zullen helpen. Veel plezier met het oefenen van de loop! Wil je graag een freestylekajakcursus bij ons boeken? Neem dan even contact met ons op.

Tekst: Europagaai instructrice Querine

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden