Plannen maken voor de zomer

De Franse Alpen

Buitensport en de Franse Alpen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Alpen met zijn hoge bergtoppen, is de ideale plek voor de buitensporter. Dat de Franse Alpen aan populariteit wint onder wildwaterkajakkers is niet voor niets. De vele rivieren in het gebied zijn zeer divers en op elk niveau valt er meer dan genoeg te ontdekken.

We reizen af naar Briançon, de hoogst gelegen stad van Frankrijk. Hier niet ver vandaan, in één van de vele skigebieden in de Hautes-Alpes, ontspringt de rivier de Durance. Een bekende rivier en geliefd bij menig kajakker. De Durance is 320 kilometer lang en mondt uit in de Rhône. Tussen Briançon en de plaats Embrun is de Durance op zijn best voor wildwaterkajakkers. Menig kajakker heeft op deze rivier zijn eerste peddelslagen gemaakt. Kajakkers keren regelmatig terug naar dit gebied voor de Durance en alle smalle zijrivieren die het gebied rijk is.

Kanoën en kajakken in de zomer met Europagaai

De Durance

De Durance heeft veel mooie wildwater passages. De passages zijn over het algemeen niet moeilijk, maar door de golven en walsjes toch uitdagend en vooral spectaculair. Eén van de spectaculairste en tevens één van de beroemdste passages van Europa, kom je tegen op de Durance. In het Frans noemen ze deze passage de Rabioux. In het Nederlands zeggen wij ‘Het Gat van de Durance’. Het Gat is een grote golf die over de hele breedte van de rivier ligt. Als je goed stuurt, kan je er langs varen, maar het spectaculairste is om er dwars doorheen te varen. Op de kant staat het vaak vol met toeschouwers die de rafters en kajakkers staan toe te juichen. Dit is vrij uniek omdat je op de rivier meestal tussen de bergen vaart en over het algemeen nauwelijks mensen tegenkomt.

Kajakken in de zomer op de Durance.

Gevorderde kajakkers

Gevorderde kajakkers die al eens in de Franse Alpen zijn geweest, denken misschien; ik heb alles al gezien en gevaren. Grote kans dat er toch nog wat te ontdekken is. Er zijn in de Franse Alpen zoveel mooie rivieren voor gevorderde kajakkers. En deze rivieren zijn keer op keer weer leuk en spannend om te varen. De rivieren hebben een totaal ander karakter dan de Durance. De Durance is een echte volume rivier. De zijrivieren zijn smal en vergen meer van je techniek. Zo stroomt de Ubaye een dal verder dan de Durance. De Ubaye is een van de smallere rivieren in het gebied. Deze rivier heeft niet alleen zeer uitdagende passages maar ook kronkelt de rivier tussen de bergen en het bos door en vaar je door adembenemend mooie kloofjes. Voor wie deze rivier nog nooit gevaren heeft is het zeker een aanrader. Ik heb de rivier al vaker gevaren en het blijft één van mijn favorieten.

Guillestre

We verblijven vlak bij het plaatsje Guillestre. Een klein historisch Frans stadje met kleine straatjes, leuke barretjes en knusse restaurantjes. In de zomer wordt er veel georganiseerd, zoals evenementen, concerten en markten. Ook rondom Guillestre is er ontzettend veel te beleven. Zo zijn er adembenemend mooie wandel-, fiets- en mountainbikeroutes. Je kunt in het gebied windsurfen, canyoningen, paraglyden en er valt op cultureel gebied van alles te ontdekken. Guillestre  heeft zoveel te bieden, een actieve vakantieganger zal zich hier dan ook niet snel vervelen.

Ben je benieuwd naar de kajakcursussen die we in de Franse Alpen aanbieden? Surf dan naar deze pagina.

Tekst: Europagaai instructrice Querine
Artikel gepubliceerd in: Kanosport Magazine, Watersportverbond

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden