Sander over zijn cursus wildwatervaren

Wilwatervaren, spelen op water

Wandelen en fietsen kan iedereen, maar voor sommige buitensporten kun je beter eerst een cursus volgen. Zo’n cursus zorgt voor een nieuwe uitdaging. Op Pad besteedt een aantal keer aandacht aan een grensverleggende buitensport. In deze eerste aflevering vertelt Sander de Wit over zijn cursus wildwatervaren.

Sander:‘Je gaat heel veel plezier beleven’, hadden ze beloofd. Nou, daar dacht ik heel anders over toen ik op dag één voor de tiende keer ondersteboven ging; eens maar nooit meer. Eindeloos vaak die kajak uit het water trekken, omkeren én leeggooien. Dat was zwaar, het vrat energie. Maar ze kregen gelijk, dag twee ging het beter. En toen werd ’t leuk… Ik ben een echte waterrat: veel zwemmen, soms duiken. Op wildwater had ik één keer eerder gevaren, op de Dordogne in Frankrijk. We leerden amper hoe we moesten varen, geen techniek, en het water was soms kilometerslang zo plat als een dubbeltje. Toch besloot ik deze cursus te gaan doen, in Slovenië. En dat bleek andere koek: woest, echt wild.

Eerst werd de basistechniek er ingepompt. Je leerde de boot te beheersten, goede krachtige slagen te maken, de lage steun te gebruiken en met de boogslag snel te draaien. Nog geen eskimoteren; als je dat te snel leert, schijn je slordig te gaan varen. Het bleef dus bij eskimoproberen. Naast die technieken hamerden ze op de veiligheid, want wildwater is er blijft gevaarlijk. We leerde met reddingslijnen werken, in wildwater zwemmen en hoe je gevaarlijk water herkent. Ook belangrijk: een keerwater invaren: een stilstaand stukje waar je even kunt stoppen, in feite de rem.

In het begin zwabbert zo’n kajak van links naar rechts en denk je nóóit rechtuit te zullen gaan. Maar langzaam komt de techniek er een beetje in en dan kun je een stapje verder. Als je vervolgens eigenlijk goed door die zware passage komt waarvoor je ’t eerst in je broek deed, dan geeft dat een enorme kick. Dan verleg je je grenzen, dat zijn de mooiste momenten. Komende zomer ga ik dus weer. En ik ben al gewaarschuwd: het werkt verslavend.

Artikel gepubliceerd in: Op Pad magazine

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden