Kajak review: Dagger Mamba

We leven in gezegende tijden waarin we een ruime keuze hebben uit de mooist gevormde wildwaterkajaks van de beste kwaliteit. Het is echter niet eenvoudig kiezen als er zo veel keuze is. In dit artikel leg ik uit waarom de Mamba van Dagger op dit moment mijn favoriete kajak is en wie weet maakt dit voor jou de keuze bij het aanschaffen van een wildwaterkajak iets makkelijker.  

De Mamba bestaat sinds 2005 en is een geliefd bootje bij veel beginnende en gevorderde wildwaterkajakkers. In 2013 hebben de ontwerpers van Dagger de Mamba nog eens goed onder de loep genomen en besloten een paar grote aanpassingen te doen. En met succes! Alhoewel de kajak nog steeds de naam Mamba heeft, kan ik zeggen dat het in veel opzichten een totaal andere boot is.

Wildwaterkajak Dagger Mamba

De afgelopen jaren heb ik in het nieuwe model Mamba gevaren met de “oude“ outfitting. Sinds een paar weken vaar ik in de Mamba met “nieuwe” outfitting en alhoewel deze outfitting al een aantal jaar standaard in de Mamba zit en dus eigenlijk niet zo nieuw meer is, was het voor mij een openbaring de kajak zo makkelijk en goed te kunnen afstellen. Zo zitten de heuppads vast met clips die je makkelijk los en vast kunt maken. Deze heuppads kun je vullen met schuim zodat je nog steviger in je boot zit. De schroeven waarmee de voetensteun vastzit, zitten vast met een riempje van rubber waardoor je ze bij het verstellen van de voetensteun niet meer kunt kwijtraken. Het zitje is aan de voorkant in hoogte verstelbaar waardoor je benen steviger in de dijbeensteunen zitten. Verder is de outfitting zo ontworpen dat de kajak makkelijk vast te houden is wanneer je deze op je schouder draagt. Qua comfort heeft de Mamba dus een grote sprong voorwaarts gemaakt.

De Mamba op wild water

Genoeg over de outfitting, hoe vaart de Mamba op wildwater? Want daar gaat het tenslotte om. De (nieuwe) Mamba heeft meer volume en is wat langer dan zijn voorganger. Er zit meer volume in de achterpunt waardoor de kajak stabiel aanvoelt. Omdat hij wat langer is, kun je veel snelheid maken bij het vooruit varen. De boot reageert snel en voorspelbaar op lichaamsbewegingen en peddelslagen. Een paar goede slagen, een beetje opkanten en je vliegt met veel snelheid en een mooie scherpe bocht het keerwater in en uit. De Mamba stuurt licht en is bij het vooruit varen makkelijk recht te houden. De voorpunt is wat spitser, waardoor hij door golven heen breekt en zo niet te veel wordt afgeremd. De snelheid die je met de Mamba kunt maken, is ook een voordeel bij het boofen over golven, walsen en van een verval.  

Specificaties

De Mamba is verkrijgbaar in drie verschillende maten. De 7.6, 8.1 en 8.6. Ik ben zelf 1.72 meter en weeg 58 kilo. Ik vaar in de 8.1. Die 8.1 staat voor de lengte: 8.1 feet (246 cm). Volgens de fabrieksspecificaties is de 8.1 eigenlijk geschikt voor vaarders met een gewicht vanaf 68 kilo, maar omdat ik het fijn vind om wat meer volume en opbergruimte te hebben en wat hoger op het water te zitten, heb ik voor de 8.1 gekozen. Het zitje heb ik iets opgehoogd waardoor ik steviger en stabieler in mijn boot zit en zo de kajak kan laten doen wat ik wil.

De Mamba is een veelzijdige kajak waar zowel beginnende als gevorderde kajakkers veel in kunnen leren en plezier van kunnen hebben. Voor meer informatie over de Dagger Mamba kun je terecht bij Kano Centrum Arjan Bloem.

Tekst: Europagaai instructrice Querine
Artikel gepubliceerd in: Kanosport Magazine, Watersportverbond

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden