Kanomateriaal uit het stof: checken maar!

De berichten over een vakantie in het buitenland deze zomer zijn positief. Eindelijk weer op wildwater, dat zou fijn zijn! Om zodra het weer kan goed voorbereid op pad te gaan is het verstandig vroegtijdig je kanomateriaal te controleren. Zeker tijdens de pandemie zal bij vele het kanomateriaal een tijd in de kast hebben gelegen. Extra belangrijk dus om alles te controleren en zo nodig te repareren of te vervangen. Zo kun je straks weer onbezorgd de rivier op.

Kanomateriaal checklist

In deze checklist leggen we per item uit waar je op kunt letten. Voor alle items raden we aan om het kajakmateriaal weer even te passen. Er kunnen bewust of onbewust wat Corona kilo’s bij zijn gekomen of er juist af zijn gegaan.

Wetsuit

Controleer of het neopreen van je wetsuit in goede staat is en als er een rits in zit of deze naar behoren werkt. Smeer de rits eventueel in met wat vet (vaseline) zodat deze weer soepel ritst.

Kanomateriaal moet je regelmatig controleren. In dit artikel laten we zien waar je op kunt letten.

Anorak

Controleer het latex van je anorak. Het latex kan droog zijn of kleine scheurtjes bevatten waardoor er snel grote scheuren in zullen komen. Het kan ook zijn dat het latex aan elkaar geplakt zit. Pas op! Dit blijft overal aanplakken en krijg je heel moeilijk schoon. Je kunt het droge of plakkerige stuk eraf knippen. Als het anorak dan nog goed rond je nek en polsen afsluit is het opgelost. Ander kun je er een nieuwe nek- of polsmachete in zetten. Gebruik groene zeep om het plakkerige latex van je handen af te krijgen.

Zwemvest

Controleer of het zwemvest nog past en of het drijfvormogen aansluit bij jouw lichaamsgewicht. Dit is vaak te vinden aan de binnenkant achterzijde van je zwemvest. Controleer alle bandjes en stiksels. Kijk ook even in het opbergzakje van je zwemvest, misschien kom je daar nog een heerlijke energy reep tegen.

Spatzeil

Controleer of je spatzeil in goede staat is. Zitten er geen gaatjes in en zit de lus om het spatzijl open te trekken nog stevig vast? Gaatjes kunnen eventueel geplakt worden met lijm. De lus daar moet je voorzichtig mee zijn. Ga hier niet zelf aan knutselen maar laat er eventueel iemand naar kijken die daar verstand van heeft.

Helm

Controleer of je helm nog past en in goede staat is. Controleer de klipjes, bandjes en het schuim als dat in de helm zit.

Controleren kanomateriaal. Controleer de ritsen of veters van je kanoschoenen.

Schoenen

Controleer of je schoenen nog voldoende grip hebben en of de zolen niet versleten zijn. Als je schoenen een rits hebben dan kun je deze met wat vet (vaseline) behandelen. Hebben je schoenen veters, controleer dan of de veters niet versleten zijn.

Zwemkleding

Als laatste je zwemkleding. De rek van elastiek in zwemkleding vergaat als dit een tijd in de kast heeft gelegen. Wel zo fijn als je hier tijdig achter komt en niet op de dag voor je vakantie wanneer je aan het inpakken bent.

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden