Kajakken op de Spiegelwaal in Nederland

Kajakken op de Spiegelwaal

Wanneer je aan een mooie freestylewals denkt, denk je niet zo snel aan Nederland. Toch was Nijmegen op 28 januari ‘the place to be’! Kajakkers kwamen vanuit heel Nederland en daar buiten om deze legendarische dag te beleven.

Het vele water dat vanuit de Alpen onze kant op stroomde zorgde voor een hoge waterstand in de Waal. Door deze hoge waterstand stroomde het water over de drempel bij de nevengeul bij Lent. Deze is twee jaar geleden speciaal voor deze omstandigheden aangelegd. De drempel creëert een terugloop van het water en: voilà, er ontstaat een freestylewals.

De wedstrijd

Het bericht dat het water in de zogeheten Spiegelwaal op 28 januari goed zou staan ging al snel de ronde en plannen om naar Nijmegen af te reizen werden gemaakt. Om half tien in de ochtend lagen de eerste kajakkers in het water en werden de eerste flatspins en cartwheels gedraaid. Langzaam maar zeker kwamen er meer en meer kajakkers bij en het publiek verzamelde zich op de oever. Een aantal fanatieke kajakkers van de Nijmeegse kanovereniging de Batavieren bedachten een freestyle fun wedstrijd. Onder toeziend oog van een jury en aangemoedigd door het publiek lieten bijna dertig kajakkers hun beste moves zien. Trucjes zoals de peddel helikopter, flatspins, round houses, cartwheels en loops kwamen voorbij. Tien deelnemers haalden het tot de finale en nadat zij allemaal nog een run hadden laten zien werden de winnaars bekend gemaakt. Remi werd 1e, Raoul 2e, Joery 3e en Querine 4e en 1e bij de dames.

King of the wave

De wals loopt over bijna de gehele breedte van de Spiegelwaal. Genoeg plek voor dertig kajakkers! Als klap op de vuurpijl werd er dan ook een King of the wave wedstrijd gehouden. Alle deelnemers voeren tegelijkertijd de wals in met als doel om als enige kajakker in de wals over te blijven. Kajakkers gingen om, duwden elkaar uit de golf en probeerden elkaar in de weg te zitten. Paul wist als enige in de Wals over te blijven en werd gekroond tot King of the wave.

Het was een unieke dag! Met heel veel dank aan NKSV de Batavieren!

In de media

Tekst: Europagaai instructrice Querine
Foto’s: Remi & Elisa

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden