Hardenberg… wat een super schattig baantje

Surfen en wildwaterkajakken op de wildwaterbaan in Hardenberg.

Wildwaterbaan Hardenberg: de test

‘Wat een super schattig baantje!’ Dat is het eerste wat ik dacht toen ik het baantje in Hardenberg zag. Verstopt tussen de grasvelden en in een waterrijke omgeving stroomt het water lieflijk naar beneden. Het baantje ligt er al een aantal jaar maar zelf was ik er nog nooit geweest. Omdat Europagaai er een cursus draaide besloot ik mee te gaan en het baantje eens uit te testen.

Voor beginnende wildwaterkajakkers is de wildwaterbaan ideaal. In de uitstroom van de laatste passage kun je rustig starten met traverseren en aan de stroming wennen. De keerwaters zijn ruim en het baantje heeft een paar kleine surfgolfjes. De drie Europagaai cursisten die nog nooit eerder hadden gekajakt pakte de techniek snel op en wisten hun kajak al snel overeind te houden. Uiteraard is omgaan wanneer je net begint met kajakken onvermijdelijk. Het voordeel van Hardenberg is dat er weinig druk achter het water zit en je dus gemakkelijk met je kajak en peddel naar de kant zwemt.

Kajakken en kanovaren op de wildwaterbaan in Hardenberg.

Daag jezelf uit

Is de wildwaterbaan ook leuk voor kajakkers met enige ervaring? Mijn mening; ja zeker. Ook op rustig stromend water kun je aan je techniek werken en jezelf uitdagen. Een deel van het baantje kun je bijvoorbeeld tegen de stroming in omhoog varen. Ook het baantje zo snel mogelijk af racen vergt techniek en inzicht, wat is de snelste lijn en hoe kun je de stroming optimaal benutten. Of probeer het baantje eens achterstevoren af te varen en daarbij zoveel mogelijk keerwaters te pakken.

Al met al heeft het baantje in Hardenberg mij positief verrast. Zeker voor kajakkers die er in de buurt wonen is het een aanwinst. Europagaai is op dit moment in het buitenland te vinden maar hou vooral de kalender op de website in de gaten. In het najaar worden er weer cursussen gegeven in Hardenberg.

Tekst & foto’s: Europagaai instructrice Querine
Artikel gepubliceerd in: Kanosport Magazine, Watersportverbond

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden