Goedgekeurde kajakoutfit

De kajakoutfit van kano- en kajakschool Europagaai

Waar moet ik op letten als ik een kajakoutfit ga kopen en welk materiaal kan ik het beste als eerste aanschaffen? Dit zijn vragen die ons regelmatig gesteld worden. In dit artikel vertellen we waar je op kunt letten en geven we een aantal handige tips.

Een kajakoutfit huren

Wanneer je voor het eerst een kajakcursus bij Europagaai boekt dan is het verstandig om bij ons kajakmateriaal te huren. Het huren van een kajak is standaard inclusief een peddel, zwemvest, spatzeil en helm. Een wetsuit is los te huur. Het enige wat je zelf hoeft mee te nemen is zwemkleding, een t-shirt of warmteshirtje voor onder het wetsuit en stevige sneakers of waterschoenen. Wij zorgen ervoor dat het kajakmateriaal dat je huurt aan de eisen voldoet.

Een basis kajakoutfit die je nodig hebt om te kunnen wildwaterkajakken.

Je eerste kajakspullen aanschaffen

Heb je enige kajakervaring en wil je wat vaker het wilde water op dan kan het handig zijn om een aantal kajakspullen aan te schaffen. De eerste aankoop die de meeste kajakkers doen is die van een wetsuit. Je kunt daarbij kiezen uit een wetsuit met jasje of een surf-wetsuit. Het voordeel van een wetsuit met een los jasje is dat je het jasje uit kan doen als het zomers lekker warm is. Het is wel verstandig om voor een wetsuit met lange broekspijpen te kiezen. Dit wordt ook wel een ‘longjohn’ genoemd. Dit geeft bescherming wanneer je bent gaan zwemmen en onder water stenen raakt. De wetsuits van Europagaai zijn van neopreen en 4 mm dik. Hoe dikker het neopreen hoe warmer het wetsuit.

Naast het wetsuit is het fijn om een aantal warmteshirtjes te hebben. Deze heb je in alle soorten en maten. Met lange mouwen, korte mouwen, gemaakt van lycra of van fleece. Het is net wat je fijn vindt. Het is ideaal om meerdere shirtjes te hebben. Zo kun je een droog shirt aantrekken als dat van de vorige dag nog nat is of je kunt twee shirtjes over elkaar aantrekken als het koud is.

Als derde raden we stevige waterschoenen aan. Liefst zonder veters die in takken verstrikt kunnen raken. Let er op dat de schoenen een stevige zool hebben en een goede grip. Schoenen tot over je enkel geven wat meer stevigheid wanneer je over keien loopt.

Gehele set kajakkleding

Ben je helemaal verliefd op wildwaterkajakken dan kun je een volledige kajakoutfit aanschaffen. Eén van de belangrijkste punten waar je op moet letten is dat het materiaal goedgekeurd is. Dit geldt voornamelijk voor het zwemvest en de helm. Het zwemvest moet CE en/of ISO gekeurd zijn. Kies daarnaast een zwemvest dat geschikt is voor je gewicht. Deze informatie staat meestal aan de binnenzijde van het zwemvest. Ook is het belangrijk dat het zwemvest geschikt is voor wat je ermee wilt gaan doen. In dit geval wildwaterkajakken. Lees de informatie goed en/of laat je informeren door een kenner.

Ook de helm moet CE gekeurd zijn en bestemd voor wildwaterkajakken. Zorg dat de helm goed past en ook de oren en slaap bedekt zijn. Te los is niet goed en uiteraard te strak ook niet. Er zijn diverse helmen op de markt. De wat luxere helmen zitten vaak wat comfortabeler en zijn net even wat sterker. Zeker voor kajakkers die regelmatig op het wild water zitten en de wildere rivieren varen is een wat duurdere helm aan te raden.

Naast een zwemvest en helm, heb je een spatzeil nodig. Een spatzeil past niet om elke kajak, let op de grote van het deck en de omvang van je middel. Het ene spatzeil zit wat strakker om de kuiprand en trekt wat gemakkelijker los dan het ander. Dit is net wat je fijn vindt.

Als je vaak gaat kajakken dan kan een anorak niet ontbreken. Kies voor een anorak dat geschikt is voor de kajakdiscipline waarvoor je hem wilt gebruiken. De meeste anorakjes die geschikt zijn voor wildwaterkajakken hebben latex rond de nek en polsen. Hierdoor loopt het water minder snel naar binnen. Ook een zogenoemde dubbele schacht is aan te raden. Je spatzeil zit dan tussen twee aparte lagen van je anorak. Hierdoor kan er geen water via het spatzeil je kajak inlopen.

Dit is het meest essentiële wat betreft een kajakoutfit. Laat je vooral goed informeren en lees de productinformatie goed door.

De kajakoutfit van een wildwaterkajakker.

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden