Fjorden, bergen en rivieren

Wildwaterkajakken in het prachtige Noorwegen!

Noorwegen heeft ongeveer 5 miljoen inwoners, als ook rendieren, elanden, ontzettend veel rivieren en de stad waar de meeste regen valt in Europa. Voor de zon hoef je dus niet naar Noorwegen, maar voor de rivieren zeker wel. Ons kajakavontuur begon in Sjoa. Sjoa is een klein dorpje ongeveer 300 kilometer van Oslo. In het gebied rond om Sjoa heb je ontzettend veel rivieren. Van volumewater tot technische beken met slides en watervallen.

Sildes en watervallen

Een van de highlights rond om Sjoa is de Store Ula. Deze rivier stond bij een aantal van ons al een tijdje op de bucketlist. De sectie van de Store Ula begint op een plateau, een hoogvlakte boven de boomgrens. Een uniek landschap wat je in de Alpen en Pyreneeën niet tegenkomt. De autorit naar het beginpunt was qua uitzicht een ervaring op zich. De Store Ula kronkelt over de hoogvlakte en begint met een aantal kleine slides en leuke passages. Het is vooral genieten van het karakter van de rivier en de adembenemend mooie omgeving. Na een aantal kilometers komt de rivier bij het einde van het plateau waar het water als een waterval van ongeveer 15 meter naar beneden stort. Deze waterval wordt bevaren maar is niet geheel zonder risico. Bij een enkeling onder ons kwam het idee deze waterval te varen naar boven. Maar na wikken en wegen besloot iedereen van onze groep hem om te dragen en beneden in de mist van het vallende water weer in te stappen. De rivier kronkelt verder door een prachtig kloofje en langs de dennenbossen waar Noorwegen bekend om staat. Onderweg glijdt het water over twee slides van ongeveer 50 meter lang en komen we een aantal watervallen tegen variërend van tussen de 2 tot 5 meter. De sectie van de Store Ula eindigt met drie imposante watervallen. Een van 7 meter, 4 meter en 9 meter.

Vera Knookt kajakt van een waterval af in Noorwegen.

Volume en mooie lijnen

Na een mooie week in Sjoa was Voss onze volgende bestemming. Dit plaatsje ligt ongeveer 100 km ten oosten van Bergen wat de stad is waar het meeste regen valt in Europa. Het water stond dan ook redelijk hoog en de zon was ver te zoeken. Een leuk stukje rivier vlakbij Voss is de Strandelvi. Een leuke playrun met redelijk wat volume- water. De sectie start met een waterval van ongeveer 3 meter en gaat over in een passage met mooie golven en walsen. Het karakter van deze rivier is pool drop. Na iedere passage kun je dus even op adem komen voordat je de volgende in gaat. Spelend de rivier af, de mooiste lijnen zoeken en boofend de keerwaters in. In zowel Voss als Sjoa zijn ontzettend veel mooie rivieren te vinden. Staat Noorwegen nog niet op je bucketlist, dan zou ik deze er zeker aan toevoegen!

Kajakken van watervallen en slides in Noorwegen.

Tekst: Europagaai instructrice Querine
Foto’s: Milja, Senna en Jasper

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden