Wildwatervakantie in het buitenland of kajakken op zee

Als het al niet het rustigste stukje strand van Nederland is, dan is Hargen aan Zee wel de meest ideale plek voor een groepsuitje waarbij gezelligheid en sportiviteit hand in hand gaan. In het buitenland zijn er tal van idyllische plekjes voor wildwaterkajakken, maar welke zijn het meest geschikt voor een bruisende kanovakantie?

Schoorl Actief is eigenlijk actief op twee verschillende fronten: in het Sportpaviljoen aan het strand bij Hargen aan Zee, waar ze naast kajakcursussen allerlei buitenactiviteiten organiseren, én in het buitenland. Volgens eigenaar Erik Wegman is het met dat laatste ooit begonnen en vormt dat nog altijd de hoofdmoot. Wie eenmaal in een kajak gezeten heeft krijgt de smaak vaak te pakken en wil meer. Voor die groep biedt het bedrijf een breed scala aan arrangementen in verschillende vakantielanden. Wie in èèn van die landen wil leren kajakken, rijdt met eigen vervoer naar de plaats van bestemming en krijgt ter plekke les van ervaren instructeurs. “We beginnen rustig, zeker als het de eerste keer is. Maar na een paar dagen varen mensen op stukken waarvan ze eerst zeiden: dat ga ik dus echt niet doen.” Ook bij het sportpaviljoen in Hargen aan Zee draait het om sportiviteiten. Of het nou gaat om vrijgezellenfeesten, bedrijfsuitjes of familiebijeenkomsten, er is volop keuze tussen allerlei buitenactiviteiten.

Wildwaterkajakvakantie

Wildwaterkajakken leer je in een fijne en relaxte sfeer. Omdat er in Nederland geen echte wildwaterrivieren zijn, reis je af naar landen zoals: Frankrijk, Italië, Slovenië, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje waar ze rivieren in overvloed hebben. Eigenlijk doe je dan geen wildwaterkajakcursus maar ben je op een wildwaterkajakvakantie. Op de rivier vaar je in kleine groepjes van maximaal zes personen. De rivieren hebben tal van mooie oefenplekjes om de fijne kneepjes van het wildwaterkajakken onder de knie te krijgen. Mooie stroomversnellingen, keerwaters en veel mooie surfgolfjes. Op de stukken waar het water bijna niet stroomt heb je even tijd om de vele forellen die je onder je boot door zult zien zwemmen te bewonderen. Na het varen is er tijd om een ijsje te eten op het terras of om rustig te genieten op de camping. Je kampeert in een magniefieke decor van bergen en aan de oever van de rivier. ‘s Avonds gezellig met z’n allen rond het kampvuur. Op de rustdag als er niet gekajakt wordt, zijn er tal van andere avonturen te beleven. Mountainbiken, parapenten, en nog veel meer. Kortom een avontuur dat je niet snel zult vergeten!

Brandingkajakken

Brandingkajakken is een van de spectaculairste sporten die je in de kop van Noord-Holland kunt doen. Het is puur speelplezier. Brandingkajakken is een beetje te vergelijken met golfsurfen. Het doel is om met je kajak een mooie golf te pakken om vervolgens in een surf of al stuntend van de brekende golf af terug naar het strand te varen. Anders dan bij wildwaterkajakken zit je bij het brandingkajakken bovenop de kajak ook wel sit-on top kajak genoemd. Als je tijdens een surf met je kajak omslaat val je er gelijk van af. Eenmaal in het water draai je de kajak recht en klim je er weer bovenop. Precies op tijd om de volgende rits golven die je tegemoet komen te trotseren! Brandingkajakken is leuk bij vrijwel elk weertype. Soms vaar je met een heerlijk zonnetje en een golfhoogte van ongeveer een meter. Maar zodra er een sterke zuidwestenwind opsteekt kunnen de golfen anderhalf tot twee meter hoog worden. Dat de golven steeds anders zijn maakt het brandingkajakken extra leuk en uitdagend.

Activiteiten in de Schoorlse duinen en op zee

Het kan weleens lastig zijn een leuke activiteit te verzinnen voor een familiefeestje, bedrijfsuitje, schoolreisje, vrijgezellenfeestje etc. Voor wie wat actiefs wilt doen en lekker buiten bezig wilt zijn, zijn de duinen van Schoorl en het strand bij Hargen aan Zee de ideale locatie voor een groepsuitje. Wandelen en fietsen door de duinen is heerlijk, maar ook wel een beetje standaard. Bij Schoorlactief kun je de duinen op hele andere manieren ontdekken. Een kompasloop brengt je naar kleine paadjes verstopt onder de takken en mooie uitkijkpunten in het duin. In kleine groepjes zoek je met het kompas de juiste paden en beantwoordt je vragen over de omgeving. Het groepje met de snelste tijd, de meeste vragen juist en tien verzamelde konijnenkeutels wint de loop en krijgt een leuke prijs. Je kunt het duin ook in per kickbike. Een grote step waarbij je iets meer uithoudingsvormogen nodig hebt dan wanneer je op de fiets zit. Ook op het strand van Hargen organiseert Schoorlactief leuke en spectaculaire activiteiten. Zo kun je gaan brandingraften, beachvolleyballen, slacklinen, discgolfen, kiten en nog veel meer!

Verhuur in Hargen aan zee

Een heerlijke stranddag met wat sporten voorkomt dat je na het luieren moe en futloos naar huis gaat. Op het strand Hargen aan Zee heb je de mogelijkheid om met allerlei activiteiten bezig te zijn. Spetteren met een bodyboard of skimboard op zee, kajakken in de branding of leef je uit met een frisbee, tennisrackets (speedminton genaamd) of op een slackline (een soort van wiebelende evenwichtsbalk). Kom je met een groepje dan kun je ook gaan beachvolleyballen. Er zijn mogelijkheden te kust en te keur.

Heb je nu de smaak al te pakken, dan kun je meer informatie vinden op de websites:

Wildwaterkajakcursussen en vakanties: www.europagaai.nl
Brandingkajakcursussen: www.europagaai.nl/brandingkajakken-surfen-op-zee/kajakcursussen/
Groepsactiviteiten: www.schoorlactief.nl

Artikel gepubliceerd in: Krant Exclusief

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden