Een weekje kanoën met mijn vader

Kanoën met mijn vader in de Franse Alpen.

Dit jaar ging ik met mijn vader een week kanoën in de Franse Alpen met Europagaai. Het was een erg leuke week waarin we veel hebben gedaan. Het basiskamp was op een camping aan de Durance, waar we aten, sliepen en kookten.

Peddelen met Europagaai in de Franse Alpen

De eerste dag werden we ingedeeld in groepen, ik kwam in de groep van de semi-beginners. We begonnen op het meertje nabij om alle technieken op te halen en te oefenen met eskimoteren. Daarna begon het echte werk en zijn we de rivier op gegaan. Het water was nog niet heel wild, we hebben geoefend met keerwatervaren en traverseren. Die dag ben ik niet omgegaan.

Kamperen en kanoën met mijn vader in Frankrijk.

Zwemmen en glijden

De tweede dag zijn we bij de camping gestart en de rivier afgepeddeld tot de slalombaan, waar we keerwater hebben gevaren. Dit vond ik wel een uitdaging, want het water was veel wilder dan ik gewend was, toch is het me de eerste keer gelukt om overeind te blijven. Er was een soort goot waardoor je je kano niet helemaal terug hoefde te tillen, gelukkig kreeg ik ook nog hulp bij het tillen, in mijn eentje kan ik dit niet. De tweede keer ging ik wel om en heb ik eigenlijk de hele baan gezwommen. We hebben op het baantje nog een keer geoefend en zijn hem nog een keer afgevaren, een aantal hebben dit ook nog vaker gedaan. Ook is er daar een glijbaan waar je met je kano af kan, die is zeker aan te raden.
De volgende dag begonnen we met het veiligheidspraatje en lijntje werpen, ik heb ontdekt dat dit niet een van mijn talenten is. Daarna gingen we naar het ‘grote gat van de Durance’ Dit is een stroomversnelling in de Durance waar al dagen op de camping over gesproken werd. Bij het gat is het of omgaan of overeind blijven. Ik heb het alle twee gedaan. De eerste keer ging ik om. Mijn kano werd gegrepen door de wals en ik kwam bijna verticaal te staan. Gelukkig lagen vlak na het gat alle instructeurs en vissers klaar om ons aan de kant te krijgen. Dat gaf wel een veilig gevoel. 

Kanoën met mijn vader! We kajakken van de glijbaan af bij de Durance
Een van de leukste activiteiten, kanoën met mijn vader!

Hoogtepunt

Dag 4 begon bij een grote en wat heftige slalombaan die ik voor de helft tweemaal ben afgegaan. Wat verder op de rivier kwamen we bij een plek waar vroeger een slalombaan was, hier gingen we structuur varen. Dit is een techniek waarbij je achter elkaar aan steeds van keerwater naar keerwater een passage afvaart, hierin was ik beter dan mijn vader, het hoogte punt van de vakantie. De laatste dag begonnen we bij het gat. Ik had me eigenlijk al ingesteld op een nat pak, omdat ik nog niet echt wakker was. Tot mijn verbazing kwam ik erdoorheen zonder om te gaan. Die dag hadden we veel last van rafts en hydrospeeders, waardoor we weinig konden oefenen. Op het einde zijn er twee walsjes, ik was nog droog en er op ingesteld dat we klaar waren, totdat ik ze afging. Vol verbazing dat ik recht bleef sloot ik de week af. Het was een superleuke week met leuke mensen, mooi weer, lekker pedellen en goede instructeurs. 

Tekst en foto’s: Isa Tesselaar, 13 jaar

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden