Superweek Alpen Surprise Special

Witte bergtoppen, knalblauwe lucht en in het dal al lekker voorjaar. En het smeltwater is nog lekker fris. In de laatste week van april en eerste week mei gaan we met zeven man een “dikke” voorjaarsweek op pad en belanden tijdens deze Alpen Surprise Special in Oostenrijk en Italië.

Per dag pakken we steeds één of twee trajecten. De superweek start in Landeck, daarna door naar Brunico in Italië en dan noord-oostwaarts door naar Lienz. We varen een aantal klassiekers: de Inn, Otz, Sanna, Trisanna, De Isel, Isarco en de Frecenbach. Na drie dagen hebben we er al meer opzitten dan anders in een hele zomercursus in Slovenië, Frankrijk of Italië. Sjoerd van Woerdekom vertelt:

Witte gaten en stopgolven

“Das Wasser ist ziemlich hoch heute meine herren ” zegt de vriendelijke Fraulein op het balkon. Prima dat we naast haar alpenweide instappen in de snelstromende Trisanna, vlak boven Pianz. En hopla, vol gas de achtbaan in! Het water grijpt m’n kayak van alle kanten. Ik wordt twee keer verrast en moet rollen. Ik ben niet de enige van de groep. Vijf kilometer Dutchwaterdreams aan één stuk. Nauwelijks keerwaters, hoge stopgolven en zuigende walsjes. Oostenrijks op z’n top.

Op de Isel (vanaf Huben) begonnen we gelijk -hoog gegrepen- met een stevige passage IV. Twee plakwalsen, dan een heel groot rotsblok en daarachter een hele grote stopgolf van anderhalve meter, waar je doorheen moet. Het lukt mij op goed geluk met een voorbeeldige boofslag J. Daarna ging een van de andere mannen (ga geen namen noemen) om in de wals. De boot moeten we na 100 meter opvissen.  

Onze instructeur zoekt tijdens het dagelijkse stevige ontbijt – met vooral genoeg eieren – op internet naar de laatste waterstanden en zegt. “Het is even een eindje rijden, maar dit zal zeker leuk zijn voor vanmiddag. Dan snel in een krap uurtje de tent afbreken, inpakken en op reis.

Anderhalf uur later staan we langs de kant naar een spannende passage te kijken. Ieder voor zich zet eerst een route uit. Vlak achter die schuine dikke steen moet je echt wel naar links anders wordt het lastig daar verder op. Dan helemaal links boofen over een vervalletje van ruim een meter. Het ziet er vanaf de kant nog spannender uit. Het lukt me om het eerste stuk goed af te varen, maar dan mis ik zelf net een keerwater en spoel noodgedwongen een stukje door.

Safety-first: Reddingslijnen aanhaken

Geheel volgens Europagaai-traditie komt het natte oefenmoment. Marco offert zich maar op. En zwemt zich vast op een steen in het midden van de rivier. Van twee kanten moeten we ‘m eraf gaan plukken. Met twee man aan beide kanten, lijn overgooien en visser Frank gecontroleerd aangehaakt. Na een bijna levensechte reanimatie is Marco eindelijk weer aanspreekbaar en onze instructeur is best tevreden. Lastiger blijkt het om je aangelijnde zwemvest los te trekken in de volle stroom in je kano ondersteboven.  

Generaliseren

Het motto van de week is generaliseren. Dat betekent dat je datgene wat je geleerd hebt en al goed beheerst in de oefensituatie, nu ook natuurlijk gaat toepassen. Dus eigenlijk kajakken op je gevoel en vooral zonder erbij na te hoeven denken. We gaan deze week allemaal flink in vaartechniek vooruit als je ziet hoe we in de loop steeds iets meer relaxt de rivieren komen afvaren.

Voor mij een nieuwe ervaring om wildwater III+ tot IV+ te beleven. Ik wil m’n zomervakantie voortaan ieder jaar wel naar voren schuiven. Maar hoezo? Van de zomer voor mij weer Italië en Zwitserland! Ik ga volgend jaar sowieso weer heel graag mee met de Alpen Surprise Special!

Met dank aan de instructeurs van Europagaai)

Tekst: Sjoerd van Woerdenkom, 14 jaar
Foto’s: Europagaai

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden