Een perfecte winteractiviteit

Kajakken op vlakwater in Nederland. De Bergermeer is een prachtige kano locatie.

Het is heerlijk rustig, het zonnetje schijnt en het lijkt wel voorjaar. Schijn bedriegt, het is nog lang geen voorjaar. De wind is koud en de buiten temperatuur is niet hoger dan 6 oC. Ondanks de lage temperatuur klinkt een paar uur kajakken door het uitgestrekte polderlandschap in Noord-Holland als een perfect uitje.

In de winter het water op

Je zou zeggen dat de winter niet echt het seizoen is om het water op te gaan. Echter is het met enige kajakervaring, zeker de moeite waard. Helemaal wanneer het zonnetje schijnt en je een mooie locatie hebt uitgekozen. Wij stappen in bij de kanosteiger van de Bergerhof in Alkmaar. Vanaf dit punt kunnen we de polder of het centrum van Alkmaar in. We kiezen voor de rust en daarmee de polder.

Nog voordat we zijn ingestapt komen er vier kajakkers langs varen. Ha! Wij zijn dus niet de enige met dit goede idee. Deze kajakkers zijn net als wij goed voorbereid. Iedereen heeft warme kleding en een zwemvest aan. Het zwemvest zorgt niet alleen voor drijfvermogen mocht je in het water belanden, het houdt je ook warm tijdens het kajakken.

Vanuit de woonwijk varen we de polder in. De eerste kilometer houden huizen en bomen de wind tegen. Bij het naderen van de polder is de wind niet meer te ontwijken. De hoge rietkragen houden de wind nog iets tegen maar met name op de open stukken is het flink door peddelen.

TIjdens het kajakken in de polder van Noord-Holland halen we gelijk wat afval uit het water.

Een goede daad

Het water kronkelt tussen de grasvelden door. We komen langs twee molens waar we even stoppen en de tijd nemen om wat foto’s te maken. Niet ver van de eerste molen zien we een verkeersbord in het water liggen. Deze leggen we op de kant. Het komt regelmatig voor dat we afval ik het water tegen komen. Een goede tip: neem een vuilniszak mee. Zo kun je tijdens het peddelen afval verzamelen en thuis recyclen. Zo doe je tijdens het kajakken gelijk een goede daad!

Ons kajakrondje eindigt bij het punt waar we zijn ingestapt. Als we uitstappen begint het al schemerig te worden en onze handen beginnen nu toch wel koud te worden. Niet heel gek na een kajaktochtje van twee uur.

Een prachtige foto van een laag hangende zon met een kajakker op het water in de Bergermeer.

Wil je ook de Bergermeer verkennen maar heb je geen eigen kajak? Huur dan een kajak bij ons. Je krijgt naast een kajak en peddel ook een kaartje van het gebied mee. Kijk op hier voor meer informatie.

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden