Een klein wildwaterparadijs dichtbij huis

Freestylekajakkers doen trucjes in de wiesenwehr wals op de Erft.

Net over de grens in Duitsland, bij het plaatsje Neuss, stroomt de rivier de Erft. Een klein wildwaterparadijs voor Nederlandse en West-Duitse kajakkers. Deze rivier is niet te vergelijken met de rivieren in de Alpen, maar je kunt je er zeker een weekend goed vermaken.

Freestyle

In de zogenoemde Wiesenwehr wals op de Erft kun je perfect freestylekajakken. De wals is zo’n vier meter breed en heeft een goede terugloop. Door deze terugloop spoel je niet zo snel uit de wals wanneer je een freestylemove maakt. Aan beide kanten van de freestylewals zijn mooie grote keerwaters en achter de wals stroomt het water rustig waardoor je genoeg tijd hebt om te eskimoteren. Als beginnende kajakker kun je bij de Wiesenwehr rustig wennen en voelen wat een wals met je doet. Ook kun je oefenen met opkanten door zijwaarts in de wals te surfen. Voor de gevorderde kajakker leent de wals zich goed voor het maken van wals moves zoals spins, cartwheels, splitwheels, loops, space godzilla’s & mc nasty’s. Wanneer de waterstand bij de pegel van Neubrück op 85 of hoger staat, is de wals perfect. Als het water lager is dan heb je de kans dat je tijdens het cartwheelen de bodem raakt. De waterstand kun je hier online opzoeken.

De Erft is een wildwaterparadijs voor kanoërs, kajakkers en freestylekajakkers.

Slalom

Een paar honderd meter boven de freestylewals ligt een klein slalombaantje. Het water stroomt er rustig, maar het is een mooie plek om te oefenen. De lokale kanoclub traint er vaak. Vooral in het weekend kan het er gezellig druk zijn.

Afvaren

De Erft is een leuk riviertje om af te varen. Wanneer je naar beneden vaart, kom je langs het slalombaantje en de Wiesenwehr wals. Ook zitten er een paar leuke stroomversnellingen. De Erft mondt uit in de rivier de Rijn. Dit is ook het uitstappunten van het traject.

Kajakkers kajakken op de Erft. Een wildwaterparadijs relatief dichtbij huis.

Cursus

De Erft is de ideale locatie om wildwaterkajakken te leren of je techniek bij te spijkeren. Ook is het een uitstekende locatie voor het trainen van reddingen op wildwater en veiligheidsoefeningen tijdens het kajakken. Europagaai verzorgt hier regelmatig kajakcursussen en veiligheidstrainingen. Ook intern worden de Europagaai-instructeurs op de Erft getraind. In november was er z’n bijscholing voor de instructeurs. Dit bestond uit een combinatie van reddingen met EHBO en casussen oefenen op het water en aan de waterkant.

De Erft heeft alle facetten voor een gezellig dagje of weekendje op het water. Ben je benieuwd naar de cursussen die Europagaai op de Erft geeft? Kijk dan op deze pagina.

Tekst: Europagaai instructrice Querine
Foto’s: Europagaai instructeurs Rob & Nienke
Artikel gepubliceerd in: Kanosport Magazine, Watersportverbond

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden