Als instructeur bij Europagaai probeer ik zo veel mogelijk verschillende wildwaterkajaks uit. Afgelopen jaar heb ik in een Veloc gevaren. De Veloc is toch stiekem wel mijn favoriete bootje geworden, zowel door de unieke en uitdagende vaarstijl van de Veloc als door het comfortabele en stabiele gevoel dat de boot geeft.

De wildwaterkajak Zet Veloc
De Veloc is relatief gezien een vrij nieuwe wildwaterkajak en is op het water te vinden sinds 2013. Het model is afgeleid van de Zet Raptor. Je zou de Veloc daarom ook kunnen zien als “het kleine broertje van de Raptor”. De Raptor is langer, heeft meer volume en opbergruimte dan de Veloc. De Veloc heeft dus minder drijfvermogen en is geschikt voor de lichtere vaarder.
Het eerste wat je zal opvallen aan deze kajak is het gewicht. Met slechts 18 kilogram is de Veloc in combinatie met een comfortabele kuiprand, ontzettend goed te tillen. Ondanks dat de Veloc een stuk lichter is dan zijn rivalen, lijdt de stevigheid van de boot hier niet onder. Over de uitrusting van de kajak aan de binnenkant (de zgn. Outfitting) is goed nagedacht. Het ziet er simpel uit, maar juist door het vermijden van allerlei extra’s (zoals kussentjes en het uiterlijk ervan) is de outfitting extreem degelijk en toch door het slimme ontwerp comfortabel. Ook het kunststof van de Veloc is dikker op de plekken waar een wildwater kajak snel slijt. Kortom de Veloc is een kajak met een lange gebruiksduur.
De Veloc op wild water
Ik heb het afgelopen jaar veel in een Veloc gevaren en moest in het begin erg wennen aan de kajak. Een karakteristieke eigenschap van de Veloc is hoe stabiel de kajak blijft bij het extreem opkanten van de kajak. Dit geeft de boot zijn stabiliteit en zorgt voor een soepele Eskimo rol. De Veloc heeft een eigen karakter en vaarstijl. Het grootste verschil tussen de Veloc en alle anderen wildwaterkajaks zit in “de carve lijn” van de kajak. Een carve lijn bevindt zich over de gehele lengte van de onderkant en versterkt de grip van de stroming van water op de boot. Dit brengt voordelen met zich mee maar ook nadelen en iedere kajakker heeft zijn eigen voorkeur in hoeverre ze daar mee omgaan . De Veloc heeft een carve lijn, maar deze bevindt zich alleen op de voorkant van de boot. Met verplaatsing van gewicht naar voren tijdens het varen, heeft de stroming veel invloed op de kajak. Met verplaatsing van gewicht naar achter heeft de stroming minder invloed op de kajak.
Eigenschappen van de Veloc
De Veloc maakt ook erg makkelijk veel snelheid en stuurt erg soepel wanneer deze snelheid aanwezig is. Deze eigenschappen geven de Veloc een slalomachtige vaarstijl. De Veloc heeft echter wel snelheid nodig om gebruik te kunnen maken van de carve lijn. Wanneer de Veloc geen snelheid heeft dobbert de kajak elk keerwater voorbij, dit geldt voor de meeste wildwaterkajaks echter voor de Veloc nog iets meer. De Veloc vaart heel gemakkelijk en controleerbaar als je peddelslagen inzet, bij ontbreken van peddelslagen valt de controle over de kajak weg. Bij het boofen zou je misschien moeten wennen aan de Veloc, dit ligt eraan wat je gewend bent. Boofen is een peddelslag/techniek waarmee men de kajak weer horizontaal trekt bij een verval, hiermee voorkomt men het duiken met de punt naar de bodem van de rivier. Bij een goede boofslag doet de Veloc precies wat je wilt, maar bij een slecht uitgevoerde techniek is de Veloc minder vergevingsgezind en zal de boot sneller duiken dan bijvoorbeeld de Dagger Mamba of de Waka Tuna.
Je zou misschien denken dat de Veloc minder geschikt is voor de beginnende kajakker, maar dit is absoluut niet zo. De Veloc zal je in vergelijking met bijvoorbeeld een kajak met wat meer volume eerder afstraffen wanneer je niet de juiste technieken gebruikt. Maar dit is wat mij betreft een voordeel. Je wilt jezelf juist een goede techniek aanleren en niet met slechte technieken wegkomen omdat je boot meer vergevingsgezind is. De Veloc is dus ook voor de beginnende kajakker zeker het bekijken waard.
Specificaties
De Veloc is in een maat verkrijgbaar (met een inhoud van 280 liter). De Veloc is geschikt voor kajakkers met een gewicht tussen de 45 en 85 kilo en heeft een lengte van 2,45 meter. Zodra je gewicht plus uitrusting boven de 80 kilo komt is het verstandig om naar de Zet Raptor te kijken. De Raptor is in veel opzichten hetzelfde, maar geschikt voor kajakkers met een gewicht tussen de 65 en 100 kilo. Hou er rekening mee dat je met natte kajakuitrusting aan al snel 5 kilo zwaarder bent. Ik ben zelf 64 kilo en 1.71 meter en vaar bijna altijd met extra uitrusting in mijn kajak : werplijntje, reserve peddel en een EHBO-setje, dat is 5 kilo extra. De Veloc is daarom qua volume perfect voor mij en vaart prima met extra uitrusting in de achterkant van de kajak.
De Veloc is een stevige en degelijke kajak die veel te bieden heeft voor zowel beginnende als ervaren kajakkers door zijn unieke vaarstijl. Voor meer informatie over de Zet Veloc & Zet Raptor kan je terecht bij Kano Centrum Arjan Bloem.
Tekst: Europagaai instructeur Wouter
Artikel gepubliceerd in: Kanosport Magazine, Watersportverbond