De kickfactor van… wildwaterkajakken

Europagaai in de media: Stuff Magazine

Stuff kickfactor ****

Mensen zijn landdieren. Toch willen we de schepping nog wel eens tarten door ons in andermans habitat te wagen. Water bijvoorbeeld… En dan heeft de echte dare devil toch echt iets pittigers nodig dan de Vecht.

Wildwaterkajakken is het antwoord op het vraagteken van de gefrustreerde vlakwaterpeddellaar. Je moet er wel voor over de grenzen, maar ach, was dat ooit een straf? Stuff peddelde in Slovenië mee met de onverschrokken instructeurs van Europagaai. Het herfstlandschap van de Julische Alpen was al genoeg om de batterijen op te laden en de rivier de Soca zorgde voor de juiste adrenalinetoevoer. Populaire bestemmingen zijn de Spaanse Pyreneeën en de Franse Alpen, maar ook elders in de wereld kun je te kust en te keur.Tenzij je gevorderde bent en iedere kiezel van een rivier kent, is het wel een must om met een professionele organisatie mee te gaan. Einzelgängers lopen groot risico op een hoge vochtigheidsgraad van hun eeuwige jachtvelden. Het leuke van de sport is dat-ie niet seizoensgebonden is. Natuurlijk moet de waterstand noch te hoog noch te laag zijn, maar verder kun je in alle jaargetijden kajakken; ’s zomers in je zwembroek en verder in een wetsuit tegen onderkoeling. De Inuit-eskimo’s die rond de jaartelling al kajaks gebruikten, hoorde je ook niet zeuren… De Sloveneense watertemperatuur van 9ºC was primate doen.

Wildwaterkajakken verveelt nooit. Het is voor beginner en gevorderde een gevecht tegen de natuur. De bevaarbaarheid van een rivier varieert van niveau 1 (gebeurt er nog wat?) tot 7 (gebroken nek). Wij hielden het op moeilijkheidsgraad 3. En geloof ons, de prachtige omgeving had alleen op de rustige stukken in de rivier onze aandacht. Als je je een keer in je wetsuit, spatzeil (over het kajakgat), zwemvest en helm hebt gehesen, kan de strijd beginnen. Voor de beginner is het al een heel gevecht om de kajak recht vooruit te krijgen. Heb je dit onder de knie, dan is de ‘boogslag’ aan de beurt; een wijde peddelslag waardoor je boot draait wanneer jij dat wilt. Om te voorkomen dat je aan de binnenkant van de bocht het water in kiepert, train je gelijk de ‘lage steun’, waarbij je je peddel op het water steunt. Bij manoeuvres til je steeds je heup op tegen de stroom in (‘opkanten’), zodat het water onder je boot doorglijdt, in plaats van ‘m om te gooien. Erg handig is ook het ‘eskimoteren’; als je omslaat, draai je jezelf 360º door het water (met de kajak/je heup als middelpunt), waardoor je aan de andere kant weer boven komt. Zo zijn er talloze technieken die je je meester moet maken voordat je je een beetje zeker voelt op het witte water. Om even bij te komen kun je altijd de rustige ‘keerwaters’ aan de zijkant van de rivier opzoeken (ook daarbij is enige techniek gemoeid). Wij zijn grote fans geworden van deze sport. Het is wat ons betreft de ideale combinatie van ontspanning en adrenaline-producerende actie. Hmm, volgend jaar niveautje 4?

Waar? Slovenië (foto’s) en verder in landen over de hele wereld. Europagaai organiseert onder meer reizen naar Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Bosnië, Zimbabwe, Suriname, Canada en Nepal.

Wie? Iedereen in goede gezondheid. Enige kracht in het bovenlijf en flexibiliteit in het heupgewricht komen overigens erg van pas. Gewichtheffers en salsadansers zijn in het voordeel.Watervrees: niet gewenst (je valt er gegarandeerd in)!

Hoeveel? Kajak- en eskimoteercursussen in Nederlandse zwembaden: vanaf € 150. Kajakreizen inclusief cursus, begeleiding, reis en arrangement: variërend van € 300 tot € 3.000.

Meer info… Europagaai: 072 – 509 40 00 / www.europagaai.nl. Kajaks en toebehoren vind je onder meer op: www.kajak.nl. Tip: laat je goed voorlichten; er zijn veel verschillende soorten kajaks voor verschillend gebruik!

Artikel gepubliceerd in: Stuff Magazine

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden