Kajak review: Dagger Nomad

Kajak review Dagger Nomad.

Als eigenaar van wildwaterkajakbedrijf Europagaai heb ik het voorrecht om veel verschillende type kajaks uit te proberen. Hoog op mijn lijst van favoriete kajaks staat de Dagger Nomad. In dit artikel leg ik uit waarom en wat het verschil is tussen de ‘oude’ Nomad en de ‘nieuwe’ Nomad.

Wildwaterkajak Dagger Nomad

De Nomad is op de markt sinds 2003 en kwam uit in de maten 8.1 en 8.5. Sinds het voorjaar van 2016 is er een totaal vernieuwde versie van de Nomad verkrijgbaar welke is uitgebracht in drie maten: maat 8.2 (S), maat 8.6 (M) en maat 9.0 (L).

De afgelopen tien jaar heb ik voornamelijk in de Nomad gevaren, dus toen de nieuwe Nomad op de markt kwam heb ik deze direct bij Kanocentrum Arjan Bloem besteld. Mijn voorkeur ging in eerste instantie uit naar de Nomad 8.6, maar omdat er in Europa zoveel vraag was naar de nieuwe Nomad was toen alleen nog maat 9.0 beschikbaar in Nederland. Deze zag er op het oog erg goed uit en alhoewel hij in eerste instantie iets te veel volume leek te hebben voor mijn gewicht van 88 kilo vond ik het zeker de moeite waard om hem uit te proberen.

Dagger Nomad op wildwater

Deze zomer heb ik aardig wat weken kajakles gegeven op wildwater en daarmee heb ik de boot door en door leren kennen. Het volume van de kajak vond ik een groot voordeel. Achterin de kajak is er naast twee luchtzakken meer dan genoeg ruimte voor het opbergen van een deelbare peddel, EHBO-kit, werplijntjes, karabiniers, katrollen, etc.. Bij de oude Nomad voelde ik dat deze met veel materiaal achterin toch een stukje langzamer werd. De nieuwe Nomad blijft snel en wendbaar. Meer volume en meer snelheid is waar Dagger mee adverteerde en ik kan dus zeggen dat ze daar niets te veel mee hebben gezegd. Verder ligt de kajak stabiel op het water en is deze makkelijk onder controle te houden. De nieuwe Nomad heeft net als zijn voorganger geen scherpe kanten onderop waardoor je minder snel wordt gepakt door het stromende water.

Deze zomer heb ik vooral veel op wildwater II, III en IV gevaren en daarvoor is de kajak zeker geschikt. Het was erg fijn om veel snelheid te kunnen maken om een keerwater in te varen, gemakkelijk tussen stenen door te manoeuvreren en veel snelheid te kunnen maken om omgeslagen cursisten snel uit het water te vissen. Voor extreem wildwater heb ik erg lovende verhalen over de Nomad gehoord. Vooral boofen schijnt erg makkelijk en moeiteloos te gaan.

Al met al is de nieuwe Nomad een hele fijne kajak die zeker verbeterd is ten opzichte van zijn voorganger.

Voor meer informatie over de Dagger Nomad kun je terecht bij Kano Centrum Arjan Bloem.

Tekst: Europagaai eigenaar Erik
Artikel gepubliceerd in: Kanosport Magazine, Watersportverbond

Europagaai op Instagram

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Aanmelden